Без листе чекања у Ваљеву

Осим Клиничких центара у Србији, Ваљево је први град који има ангио салу за коронографију крвних судова срца, уградњу стентова и пејсмејкера. Нема листе чекања, а на интервенције долазе и пацијенти из Западне Србије.

Ваљево је први град у Србији, ван Клиничких центара, који има ангио салу за коронографију крвних судова срца, уградњу стентова и пејсмејкера.

Тим ваљевских интервентних кардиолога ради уз подршку стручњака Клиничког центра Србије. У Ваљеву нема листе чекања, а на интервенције долазе и пацијенти из Западне Србије.

Пацијент са срчаним тегобама Милован Каменица из Ужица је дошао у Ваљевску болницу да му у ангио сали интервентни кардиолози уграде стент.

Каменица каже да је на интервенцију чекао 7-8 дана и да је трајала десетак минута, као и да се сада осећа добро.

За осам месеци рада у ваљевској ангио сали било је преко 700 интервенција од чега је половина уградња стентова. Збринути су и пацијенти са акутним инфарктом и имплантирани пејсмејкери.

Ирена Матић, шеф Одсека за интервентну кардиологију Ваљевске болнице каже да је највећа добробит ангио сале јер су радили пацијенте у акутном инфаркту миокарда.

"Људе којима је акутно запушена једна од артерија која смањује срчани мишић и таквих пацијената је било 176" рекла је Матићева.

Смањена смртност

Тако је отварањем ангиосале у Ваљевској болници знатно смањена смртност од инфаркта срца у Западној Србији.

Зато се координатор тима интервентних кардиолога Клиницког центра Србије проф. др Милан Недељковић залаже за равномерно отварање ангио сала и у другим мањим градовима у нашој земљи.

Милан Недељковић, координатор тима КЦС, каже да је Ваљево добило стандарде које препоручује Европа.

"Ако пацијент са акутним инфарктом има болове, хитна помоћ из Ваљева може доћи по њега за осам минута и за мање од 90 минута га довести у салу", истиче Недељковић.

До сада је око две стотине пацијената из Западне Србије користило интервенције ангио сале у Ваљеву и листе чекања готово да нема.

"Ми смо само направили добру организацију која подразумева едукацију људи, прилагодили смо наше материјалне могућности и државе, а кроз неке друге пројекте обезбедили опрему и простор да можемо пружити овај ниво здравствене заштите", рекао је Илија Трипковић, директор Здравственог центра Ваљево.

У ангио сали ваљевске болнице, првој у унутрашњости земље, ангажовано је 5 интервентних кардиолога који раде уз подршку струцњака Клиницког центра Србије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 30. авг 2011, 09:37) - perica [нерегистровани]

najlepsa vest

ovo je najlepsa vest koju sam procitao zadnjih 10 i vise godina