Седам година без воде

Водовод у селима код Прокупља, уместо четири месеца, грађен је више од три године. Када је завршен 2007. године, једна четвртина домаћистава која је уредно платила његову изградњу није добила воду. Тај случај стигао је и до суда.

Већ седам година, стотину домаћинстава прокупачког села Плочник нада се да ће њиховим чесмама потећи вода из водосистема који су заједнички градили са мештанима суседних села: Баце, Калудра и Туларе.

"Немамо уопште воду ни за пиће. Идемо по туђим бунарима и мучимо се. Паре су дате, још само да нам пусте воду. Међутим, они нађу увек неки разлог", прича Миомир Милетић из села Плочник.

Уместо да уживају у коришћењу воде, која је требало да дође до њихових домова, мештани узалудно обилазе суве чесме, очекујући да ће предузеће "Гамис" у Нишу, коме су поверени радови на изградњи водовода, ипак решити њихов проблем.

"Предузеће "Гамис" покушавало је неколико пута, долазили су њихови људи да то оспособе, али ми воде и даље немамо. Били смо принуђени да се обратимо суду", каже мештанин Стојан Милошевић.

Стеван Милутиновић из тог села додаје да су они тражили на суду да се све комплетно уради по пројекту и да се образује нова комисија која ће да прими водовод.

Власник фирме "Гамис" Милисав Гашевић рекао је да су они урадили све по пројекту Грађевинског факултета у Нишу и у складу са уговором који су сачинили са месним заједницама. Он наводи да су 2007. године технички пријем извршиле овлашћене установе и комисије.

"Комисија је дала  решење да се водосистем пусти у пробни рад на годину дана, да се у тих годину дана отклоне сви недостаци на водосистему који буду уочени у току рада водосистема и да се након тога поново изврши технички преглед", каже члан комисије за технички пријем Мома Милојковић.

Председник месне заједнице Мија Агатоновић истакао је да су се неколико пута отклањали кварови на водоводу.

На последњем, од више рочишта, Општински суд у Прокупљу наложио је да вештаци још једном на лицу места утврде чињенично стање, а мештанима до тада не преостаје ништа друго него да се за воду сналазе како знају и умеју.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 29. сеп 2011, 10:43)
anonymous [нерегистровани]

cesme bez vode

vodovod izgradjen a vode nema sta je tu problem mozda ovo uradjeno naplaceno i kraj price a vode zasto nema?
ma naravno plati pa se zali i opet plati i cuti,vise stvari tako finkcionisu u srbiji
nazalost to je neodgovornost breee.