Интима познатог сликара

Историјски архив Панчева дошао је у посед десет писама великог сликара Уроша Предића, а већина су упућена извесној госпођи Вуки, колегиници вајарки, са којом је био врло близак и са којом се годинама дописивао.

Писма познатог сликара Уроша Предића, упућена Вуки, колегиници вајарки, које је Историјски архив Панчева купио од колегционара из Опова открили су део интиме овог уметника.

Писма Вуки, Урош Предић је писао између 1924. и 1929. године. Тада је већ имао 70 година, а она је била доста млађа и, како се чини, помало заљубљена у славног сликара.

Писма говоре да је њему то пријало, али да је био свестан да ју је усамљеност и разочарење у живот навело да њему припише све оне особине које би желела од мушкарца. Сазнајемо, такође, да ни самом уметнику није било нимало лако у животу, а посебно је интересантно са колико је дара писао, као да је био књижевник, а не сликар.

"Истина, мој живот није био ни буран, ни много експанзиван, али је ипак било у њему горких часова, црних дана, и суморних година. И све је то прошло као сан. Од рушевина сам саградио својој души колибу, и сада мирно чекам у њој залазак сунца, гледајући из прикрајка како се око мене гура, ломи, отима и коље у бесној јагми за срећом, које нигде нема сем тако у понекој колиби", писао је Предић.

О Вуки се зна само да је била вајарка и да је живела у Паризу. Писма би могла бити занимљива грађа за неки роман и полазиште за даља истраживања.

Директор Историјског архива Милан Јакшић каже да су писма купили на тржишту, од једног колекционара из Опова, јер архиве сад имају ту могућност да купују на тржишту.

"Из писма сазнајемо да је Предић био једна нежна, осетљива душа, потпуно посвећен уметности, да се мучио у животу. Ми Панчевци смо поносни што је његов живот и рад једним делом био повезан са нашим градом, зато и сакупљамо све о њему до чега можемо да дођемо", каже Јакшић.

Колегиницу Вуку Урош Предић је подржавао у послу, који у Србији тада није био цењен. "Ја стари, скромни радник, који је провео свој, већ доста дуги век, повучен у себе, без икаквих претензија на славу, богатство, моћ и остало за чим људи хрле и стреме, не бирајући средства", описивао је свој живот и своју личност познати сликар.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 30. сеп 2011, 11:56)
anonymous [нерегистровани]

Kad može Berluskoni

zašto ne bi mogao Uroš Predić? jel tako? tako je.