Саобраћај успорен због снега, данас престанак падавина

Снег у Србији без престанка веје више од 30 сати. У већем делу земље у току ноћи очекује се формирање снежног покривача од 20 до 50 центиметара, док ће у Банату бити и већи. Саобраћај је због тога успорен. Забрањен саобраћај на подручју Пожеге и Косјерића камионима са приколицама на путевима другог и трећег приоритета. Железнички и авиосаобраћај функционишу без прекида. У недељу се очекује престанак падавина.

Сви државни путеви су проходни, а екипе путара раде у три смене како би се саобраћај у Србији одвијао несметано, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Снег непрекидно пада више од 30 сати, али су према информацијама Јавног предузећа "Путеви Србије" са терена, сви државни путеви рашчишћени и проходни, посебно путеви првог и другог реда приоритета.  

Извршни директор сектора одржавања државних путева првог и другог реда у ЈП "Путеви Србије" Зоран Стојисављевић, каже да се мрежа државних путева одржава у складу с планом зимске службе, као и да од 1. новембра путарска предузећа раде у три смене на путевима првог приоритета.

Он истиче да су све припреме за зимску службу урађене на време, да је механизација спремна за реаговање, као и да је набављено 72.000 тона соли и 100.000 тона ризле и шљаке.

Успорено на ауто-путу Београд–Ниш 

На ауто-путу Београд-Ниш, у оба смера, отежан је саобраћај због снега на коловозу, а највећа гужва је на делу од скретања за Младеновац ка Београду.

На ауто-путу су ангажоване машине за чишћење снега, али се снег ипак задржава на путу.

Нарочито је велика гужва на делу од Малог Пожаревца ка Београду, где се возила крећу брзином од око 80 километара на сат.

Саобраћај у средњем Банату је успорен, на путу је неколико центиметара утабаног снега. Током дана било је неколико незгода на путевима око Зрењанина, углавном су се у снегу заглављивали камиони и аутобуси.

У Мачванском и Сремском округу снег пада током читавог дана. Путеви су проходни, али влажни, на појединим деоницама са танким слојем расквашеног снега. На путу Рума-Шабац саобраћај је успорен. 

Престанак падавина у недељу

У недељу ујутро и пре подне очекује се слабљење и престанак снега. 

Како се наводи у упозорењу објављеном на сајту Републичког хидрометеоролошког завода Србије, на северу, западу и југозападу Србије очекује се стварање снежног покривача укупне висине од 20 до 50 центиметара. 

У Тимочкој Крајини снег ће прећи у кишу и очекује се поледица, а у недељу после подне престанак падавина.

На југу и југоистоку Србије до краја дана киша је прешла у снег, а у току ноћи, у недељу ујутро и пре подне стварање снежног покривача висине од 10 до 20 центиметара. 

У Београду се очекује стварање снежног покривача укупне висине од 25 центименатара у нижим деловима, а до 40 центиметара у вишим деловима града. 

У недељу ујутро и пре подне у престоници се очекује слабљење и престанак падавина.

Саобраћај је због снега на путевима успорен, али проходан у свим крајевима наше земље. На коловозима има поледице, понегде је магловито, па је неопходан додатан опрез за воланом.

На прилазима планинама неопходна је зимска опрема. Ауто-мото савез Србије упозорава возаче и подсећа их да мокри или снегом и ледом прекривени коловози у великој мери повећавају зауставни пут возила, смањују његову стабилност и захтевају пажљиво управљање.

Све улице првог приоритета на територији града Београда, а то је 1.800 километара улица којима иде јавни превоз, потпуно су чисте и њима несметано иде превоз, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић и додао да је сада приоритет да се очисте тротоари.

Снег у Новом Саду пада већ 30 сати и у граду висина износи око 50 центиметара, али се живот одвија нормално јер га дежурне службе свих комуналних предузећа чисте са коловоза, тротоара и пешачких стаза. 

Авиони, возови, бродови саобраћају нормално 

Железнички саобраћај на територији читаве Србије функционише без прекида, у условима великих снежних падавина.

Авиосаобраћај на београдском аеродрому одвија се по планираном реду вожње.

Пловидба Дунавом, Савом и Тисом одвија се без проблема и поред снега и нема никаквих најава обустава пловидбе, изјавио је помоћник министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре задужен за речни саобраћај Вељко Ковачевић. 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 16. дец 2018, 07:09) - anonymous [нерегистровани]

E bre

Narode zasto ste negativni,iznenadio nas sneg usred zime.Proslo miholjsko leto.

(субота, 15. дец 2018, 20:53) - Lazar [нерегистровани]

Zemun

Ulice u Zemunu nisu uospte prohodne niti prociscene, kola i autobusi prodju pa ih sami utabaju...

(субота, 15. дец 2018, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Jao pao sneg. Teško nama!

Katastrofa.

(субота, 15. дец 2018, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Sneg

U vojvodini nigde ne ciste putevi su katastrofalni.

(субота, 15. дец 2018, 10:08) - Joj [нерегистровани]

Grtalica

Cistim sneg od 5:30 jutros zivim pored magistralnog puta za Backu Palanku sad je 10:00 ni jednom nije prosla grtalica u bilo kom pravcu na putu 5cm snega. Izgleda ciste puteve prvog prioriteta negde drugde. Ali sam zadovoljan sto izjavljuju da je sve ok i nesmetano se odvija.

(субота, 15. дец 2018, 07:59) - anonymous [нерегистровани]

Aca

Ja grtalicu jos video nisam...Automobili se masovno zaglavljuju u snegu. Govorim o mestima u Sremu.