Сунцобран после кишобрана: Право лето стиже крајем недеље

Хидрометеоролошки завод је издао упозорење за подручје централне, источне и јужне Србије. Данас нас очекују јаки пљускови са великом количином падавина – од 30 литара по квадратном метру у периоду од 12 сати, а понегде и више. За неколико дана моћи ћемо да одахнемо, метеоролошки нам стиже лето.

Метеоролог Недељко Тодоровић објашњава да иако астрономски није стигло лето, јесте метеоролошки – по таквом календару јун, јул и август су летњи месеци.

"Временске прилике имају своју променљивост од године до године, некад имамо и сушан мај. Ове године је пало двоструко више кише него обично – 75 литара по метру квадратном је просек, а пале су 142 литре по метру квадратном. Не значи да се нетшо крупно променило, јун је кишовитији месец по укупној количини падавина, иако има мање кишних дана", објашњава Тодоровић.

Мај је за степен и по био хладнији од просечне вредности. Било је и хладнијих, каже Тородровић и додаје да је то уобичајена променљивост из године у годину.

Сутра и прекостура ће количински бити много мање кише,, рекао је Тодоровић и најавио да нас од четвртка очекује значајан пораст температуре.

"Крајем недеље биће веома сунчано, и до тридесет степени. Такво време ће се продужити и наредне седмице са дан-два освежења. Улазимо у право лето", закључиоје Тодоровић.

Иначе, за данас је у Шумадији, Поморављу, Источној, Југоистичној и Југозападној Србији на снази наранџасти метео-аларм, док је у остатку Србије на снази жути метео-аларм.

За данас је прогнозирано претежно облачно време, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином. У појединим деловима Србије могуће су и непогоде с градом. Највиша температура биће од 20 до 24 степена.

Наранџасти метео-аларм значи да су прогнозиранe опасне временске појаве, таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Жути метео-аларм је сигнал да треба бити опрезан ако се планирају активности које су изложене метеоролошком ризику.

број коментара 0 Пошаљи коментар