Добро дошла, кошаво – ваздух ће поново бити невидљив

После десет дана почеће да дува ветар па ће се коначно магла после подне подићи у Војводини и Поморављу. Ветар ће растерати и нагомилане штетне честице, па би требало да се смањи и аерозагађење.

После десет дана, антициклон се измешта из Панонске низије ка Украјини, ветар се појачава, па ће се коначно магла после подне подићи и у Војводини и Поморављу.

Метеоролози најављују да ће у појединим крајевима земље бити олујне јачине. 

По појединим котлинама и низијама, као и у источној Србији већи део дана магловито и тмурно уз мраз и слаб ветар. 

Јутарња температура биће од -7 до -2, а највиша у већини места од -1 до 4 степена, у местима са више сунчаних интервала до 9 степени.

Током предстојећег викенда биће умерено до потпуно облачно и у већем делу земље суво, само понегде на западу и југу провејавање слабог снега. 

Одлази и смог 

Дугоочекивана кошава напокон ће растерати штетне честице које су се данима сакупљале у ваздуху, због чега се тешко дисало у више градова Србије.

Због ваздуха који је, како наводи Агенција за заштиту животне средине, у бројним градовима био у категорији "јако загађен", ресорно министарство предложило је девет мера.

Према најавама министра, током дана ће бити формирана комисија која ће се бавити загађењем. 

Чини се да никада са већом радошћу не дочекујемо кошаву, јак југоисточни ветар који обично не волимо. 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 13:50) - Kosmet [нерегистровани]

,,Blago nama,,

,,Blago nama,,kada se uzdamo u vetar da bi nam vazduh bio čistiji !
Gde su državni organi da odrade svoj deo posla da narede velikim zagadjivacima da ugrade filtere.Ili su oni iznad zakona samo zato što su veliki ?

(петак, 17. јан 2020, 11:20) - Cikago [нерегистровани]

Da li se uopšte grejati ?

Što se tiče zagađenja vazduha, vlast treba da se ozbiljno pozabavi sa velikim zagadjivacima/termoelektrane, fabrike itd,itd/a ne da se samo navodi,grejanje porodičnih domaćinstava i vozila koja koriste dizel.
Prateći naše mas medije,čovek dolazi do zaključka da su stanovnici Srbije/obični ljudi/,,krivi za sve ovo što nam se dešava.
Pa hajde onda da bi se rešio problem da se zabrani narodu da se greje na drva ili ugalj /a takvih je 80-90 pošto.
Pošto narod mora da se zimi greje,predlažem da država izdvoji sredstvai da svima uvede grejanje, koje neće zagadjivati sredinu.
Što se tiče kamiona i dr.vozila na dizel pogon,takođe tu treba da se uključi država i pomogne narodu da zagadjivace zameni sa vozilima na električni pogon, pozdrav.

(петак, 17. јан 2020, 10:27) - Dejan M [нерегистровани]

Kakoćemo sad disati

kad se vazduh nevidi? Dali ga ima?

(петак, 17. јан 2020, 09:36) - Smederevac [нерегистровани]

Istina

Problem nije resen uopste samo ce sa vetrom malo biti sklonjen na stranu nekom drugom. Ovaj prethodnik koji je komentarisao kako je bila dzabe buka oko zagadjenja samo gleda svoju stranu. Kotlarnice i dalje dime, domacinstva i dalje loze sta stignu a javne uprave se i daljemo greju na naftu ili loz ulje. Gde ce taj dim ako ne nekom gde duva vetar. Eto i meni smeta kad komsiji iz dimnjaka dim ide na moju kucu jer tako duva vetar. Tako je isto i sa gradovima i selima. Sta ce se stravno promeniti, to je pitanje. Jer vetar nije resenje. Ako pitate Smederevsku vast ona je u dalje za sistem kao pre 30 godina, lozenje nafte i loz ulja jer su prosle nedelje umesto postu da prebace na gas, samo zamenili stari podzemni rezervoar sa novim i nikom nista. Ljudi, politicari nemaju volje da idu u nove izazove jer su na tim pozicijama predugo jer ih stranka cuva. Dajte mladima sansu jer na mladima ostaje sve a dok mi sacekamo da se ovi pokrenu proci ce mnogo vremena i politicki ce uvek filozofirati da je po obicaju narod kriv i vozila....

(петак, 17. јан 2020, 09:32) - Kica [нерегистровани]

Ugalj

Ja lozim ugalj sve u 16

(петак, 17. јан 2020, 09:18) - Smi [нерегистровани]

da li ćemo nešto i uraditi?

Da li biste mogli građane da obavestite da se organizuje protest sa zahtevom vlastima da osmisle mere da se ovakve situacije ne ponavljaju? Ili mislite da je odlčno da se molimo Bogu za košavu svake godine?

(петак, 17. јан 2020, 08:44) - Боки [нерегистровани]

Ето...

...решен проблем загађења... сва та кукњава централе, еуро 3, скинти катализатори, приватне куће које ложе се ставља на полицу до идуће године (можда још једном ове мало загуши), грађани и привреда одахните, неће се ништа мењати.

(петак, 17. јан 2020, 08:43) - anonymous [нерегистровани]

Ograničiti loženje

Ako ja mogu da punim TA peć samo posle 23h zašto neograničiti loženje tokom dana?