Обележавање јубилеја Народног позоришта почиње уз Нушића

Народно позориште слави сто педесет година од оснивања. Јубиларну годину, када је реч о премијерама, обележиће домаћи аутори. Први је Нушић и његова "Ожалошћена породица" која на сцену доводи звезде српског глумишта и једног од најзначајнијих европских редитеља Јагоша Марковића.

С Јагошем Марковићем стиже и "Медитеран" у круг двојке, а проба Нушићеве "Ожалошћене породице" постаје филигрантско ишчитавање овдашњег менталитета.

"Ја не мислим да позориште треба да буде, не дај боже, прекопирано са улице. Оно није актуелно, што је актуелно то је и банално. Дневне новине треба да су актуелне. Овде је нешто друго. Наравно постоји хоризонтално и вертикално. И ово време и овај тренутак, наравно, али постоји вертикала, постоји вечност. Зато је Нушић велики писац", каже Марковић.

На питање какви су Нушићеви и његови јунаци, Марковић одговара: "И аморални, грамзиви и бедни и наказни, али су и неодољиво витални. И шармантни и некако су вечни. Јесу олош - па олош су - али и људи су. И сад ту, када завршимо причу о моралу, дођемо до духа који има овај народ, који ће нас спасити, сигурно".

Народно позориште обележава 150 година. Јагош Марковић је као млад редитељ ушао у ту кућу.

"Стварно сам имао 22 године када сам овде режирао 'Учене жене' Молијера и кад станем под овај свод Народног позоришта и помислим ко је све овде долазио, пробао, улазио, па стварно је право да смо се мобилисали да са таквом озбиљношћу приђемо овој материји", рекао је Марковић.

"Ожалошћена породица" чека публику премијерно, 19. јануара.

број коментара 0 пошаљи коментар