Пет романа у најужем избору за НИН-ову награду

У најужи избор за НИН-ову награду ушли су романи "Сродници" Јовице Аћина у издању "Лагуне", "Горгоне" Мире Оташевић (Геопоетика), "Лузитанија" Дејана Атанацковића ("Бесна кобила"), "Данас је среда" Давида Албахарија ("Чаробна књига") и "Сребрна магла пада" Срђана Срдића ("Партизанска књига").

У понедељак, 15. јануара, сазнаће се име 64. добитника НИН-ове награде, а жири ће, по устаљеној пракси, одлуку саопштити око поднева.

Актуелни сазив жирија, који ради у саставу Тамара Крстић, Јасмина Врбавац, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица (председник), на седници одржаној 8. јануара, од девет наслова из ужег избора, одабрао је пет романа за финале.

Јовица Аћин и Дејан Атанацковић конкуришу са својим првенцима.

Срђан Срдић је претходних година два пута био у другом кругу, Мира Оташевић у финалу. Ускоро ће се сазнати да ли ће се Давид Албахари придружити писцима који су награђени више пута.

Хроничар недељника НИН забележио је како се 1971. године догодило да се са проглашењем само једном закасни, после чега је престижно признање одмах постало "предмет импровизованих нагађања".

Јавност се узбуркала премда је Милош Црњански једногласно награђен за "Роман о Лондону", а одлука је каснила искључиво "због укључивања у жири активних критичара из ванбеоградских литерарних кругова".

НИН-ову награду делимично подржава Министарство културе и информисања, као и једна домаћа и једна страна компанија које су желеле да остану анонимне како би у првом плану остали искључиво лауреат и угледно признање.

број коментара 0 пошаљи коментар