У Аквилеји изложба Народног музеја - римска Србија

У оквиру културне сарадње Србије и Италије у Палати "Меизлик" у месту Аквилеја отворена је изложба Народног музеја у Београду “Благо и цареви - раскош римске Србије“.

Помоћник министра културе и информисања за културно наслеђе Данијела Ванушић рекла је на отварању изложбе да Србија и Италија не деле границе нити исти економски статус, али да деле дух богатог европског наслеђа и заједничке културне вредности, саопштило је ресорно министарство.

Она је подвукла да су историја и географија зближиле Апенинско и Балканско полуострво бројним догађајима и нитима. 

“Историја је писала лепе и ружне странице, било је успона и падова, али податак да је 17 римских императора рођено на тлу данашње Србије говори много о нашим историјским везама, наглашава значај територије Балкана и сведочи о његовом утицају на развој једне од највећих империја и култура на тлу Европе”, истакла је Ванушићева. 

Изложба “Благо и цареви - раскош римске Србије“, како је оценила, представља омаж и допринос бољем разумевању неких од тих односа.

Ванушићева је изразила задовољство што је у оквиру обележавања Европске године културног наслеђа на репрезентатаиван начин приказан један сегмент богатог и разноврсног културног наслеђа Србије, као дела јединственог европског културног простора. 

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић рекла је на отварању у Аквилеји да изложба кроз пробране експонате представља најбитније трагове римске цивилизације у нашој земљи и објаснила да је реч о 600 година које су са собом доносиле различите друштвене односе и културне импулсе који су у балканске провинције допирали како са тла Италије, тако и из источних провинција. 

"Изванредан амбијент Палате Меизлик право је место у коме ремек-дела римске цивилизације откривена у Србији, а представљена под будним оком директора Фондације Аквилеја Кристијана Тиусија сведоче да су темељи савремене европске цивилизације, оформљени још пре 2.000 година, кроз наслеђе из римског периода и данас добро препознатљиви“, истакла је Борић Брешковићева.

За изложбу су одабрани предмети из реда најзначајнијих остварења уметности и занатства времена када је територија данашње Србије чинила интегрални део Римске империје.

Експонати потичу из широког хронолошког оквира између 1. и 6. века, почев од раног Римског царства, преко периода Тетрархије, све до времена Константина Великог и периода раног хришћанства. То је управо и време када је град Аквилеја био један од највећих и најбогатијих градова Царства на тлу данашње Италије.

На изложби је представљено 61 дело из осам музеја Србије, док је један експонат из приватне колекције. 

Поставку прати двојезичан каталог на енглеском и италијанском, који је плод сарадње српских и италијанских стручњака. Аутор изложбе и коедитор публикације је научни саветник Ивана Поповић, а координатор музејски саветник Деана Ратковић.

број коментара 0 пошаљи коментар