Политичко позориште на Битефу, две представе Оливера Фрљића

Једини аутор који ће ове године имати две представе у главном програму Битефа је Оливер Фрљић, најавили су организатори тог фестивала. Један од фокуса овогодишњег фестивала ће бити и представе политичког позоришта.

У том контексту, публика ће имати прилику да види остварења Оливера Фрљића, Драгана Живадинова, Жориса Лакоста, Марине Давидове и Маје Пелевић. 

"Горки – Алтернатива за Немачку?" берлинског позоришта "Максим Горки", по речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице представља комад који је послужио Фрљићу да на уметнички врло оригиналан и инвентиван начин, и овог пута покреће своју омиљену тему: друштвену функцију театра, његов потенцијал за политички отпор.

"На њему својствен, квазидокументаран и импровизован начин, у првом делу представе Фрљић критички испитује политичку коректност у пријему глумаца у овај театар (предност мањинским групама), јер такав приступ и даље не одговара стварном проценту странаца у Берлину, а може и да направи позоришни 'азил' за етничке и друге мањине. У другом делу, покреће се питање да ли је једно прогресивно позориште, ако пристане на извесну гетоизацију и игру у систему, стварни отпор том систему или само алиби за савест уметника", навео је Меденица.

Додаје да се другом представом у програму Битефа "Шест лица тражи писца" у продукцији "Сатиричког казалишта Керемпух", Фрљић обрачунава са хрватском десницом, посебно њеним инсистирањем на такозваним породичним вредностима, које онда, како каже, оправдавају све њихове гестове. 

"Како сам Фрљић за ову представу каже, она представља радикално читање Пиранделовог класика у контексту хрватског десног популизма", наводи Меденица. 

Осим тога, Фрљић ће учествовати и у пратећем програму Битефа. 

У оквиру Филозофског театра, Оливер Фрљић ће бити гост филозофа и активисте Срећка Хорвата, а разговараће се о односу позоришта и тренутне друштвено политичке стварности.

број коментара 0 Пошаљи коментар