"Одјек из свемира" Слободана Јевтића Пулике у Галерији РТС-а

Изложба слика "Одјек из свемира" Слободана Јевтића Пулике, чији мурали красе бројне зграде и установе, а слике свемира су у вредним колекцијама и галеријама, отворена је у Галерији РТС-а.

Пред великим бројем посетилаца о делу, стваралаштву и личности једног од утицајнијих сликара из наше земље који ствара у Француској говорили су новинар и уредник дописништва РТС у Ваљеву Радован Лазаревић и проф.др Дарко Танасковић.

Слободан Јевтић Пулика је сценограф који је реализовао бројне филмске и позоришне пројекте, шездесетих година прошлог века посветио се сликарству. Остао је посвећен простору - посебно универзума. У Галерији РТС-а изложено је 40 радова.

"'Одјек из свемира' је слика која је симбол читаве серије која прича о том звуку из свемира који даје ту читаву компилацију између слика, размишљања о енергији", каже Слободан Јевтић Пулика.

Мајстор је и зидног сликарства. Слика сваки дан јер, каже, рука не сме да се одмара. Земљанин је који живи у свемиру, а слика му је мирис нечега што треба ухватити – компликовано чудо. Људи на његовим сликама нема.

"Људски век је непозната вредност у космосу, то није ни секунд ни хиљадити део секунде, јер космичко време је потпуно несхватљиво за наше тродимензионално схватање простора", истиче Јевтић.

Слободан Јевтић Пулика рођен је у Ваљеву. Током и по завршетку студија Факултета примењених уметности у Београду 60 - тих, на одсеку сценографија код професора Миленка Шербана, ради на продукцији великих филмских остварења: Каролина Ријечка, Марко Поло, Викинг, Саша и др. Борави у Италији и САД, a потом трајно остаје у централној Француској где и данас живи.

Сусрети и дружења са писцима научне фантастике Урсулом Ле Гвин и Емануелом Великовским остављају трајан печат на његово сликарство.

Пуликина преокупација и инспирација су свемир и вулкани, са посебном потрагом за простором и космосом. Његово стваралаштво се може описати као "космичка фантазија". Дела су му претежно великих формата, интензивних боја.

Прошле године аутор је имао велику изложбу у Мионици где планира да изради велелепни сценски приказ Колубарске битке и овој вароши у наредном периоду донира стотинак својих слика.

Највећи број дела које посетиоци Галерије РТС-а имају прилике да виде на овој изложби су стигла управо из општине Мионица. 

Пулика је излагао у водећим европским и светским салонима и галеријама. У француском граду Клермон Ферану прошле године је одржао велику ретроспективну изложбу.

За гледаоце РТС-а препоручујемо емисију из циклуса Траг "И космос и кичица завичајно пишу" о сликару Пулики, аутора Радована Лазаревића у недељу у 16.55 на РТС 2. 

Да ослушнете Пуликин "Одјек из свемира" имате прилику у Галерији РТС-а до 17. марта.

број коментара 0 Пошаљи коментар