Мото Валентине Питулић – љубав као основ трајања и опстанка

Песникиња и професор Универзитета у Косовској Митровици Валентина Питулић, добитник је више награда. Најновије признање је Светосавско благодарје Удружења књижевника Србије које се додељује онима који нам свет дочаравају у бојама живота – улепшано или реално.

"Ја сам пре свега професор народне књижевности. Понекад и напишем нешто што је у духу традиције, а зове се научни рад", каже Валентина Питулић.

Доктор филологије, редовни професор Филозофског факултета приштинског Универзитета са седиштем у Косовској Митровици али и предавач Српског језика и књижевности у Богословији Светих Кирила и Методија у Призрену, све је то Валентина Питулић.

"Доказ за то да је Србима стало до Косова и Метохије је, то што су родитељи послали своју децу – хвала им на томе, да уче Богословију у Призрену, јер је призренска Богословија издржала сва ова немирна времена", рекла је Питулићева.

Ауторка је студија и монографија о народној књижевности, фолклору и сродним дисциплинама, приређивач бројних зборника и учесник научник скупова. Из пера Валентине – песникиње су и речи које отварају готова врата живота.

"Треба дати да љубав иде испред нас а ми за њом. Цео мој живот био је пут љубави. Мислим да без љубави не вреди ни наша наука ни оно што радимо, ни оно чему тежимо", навела је Валентина Питулић.

Питулићева ужива углед строгог професора.

"Колико ми њима пружимо, мислим да би требало од њих толико и да тражимо. Ви када уђете у учионицу ви са собом понесете све што имате", навела је професорка. 

А Питулићева уз велико знање има и отаџбинску љубав, посебно према Лешку у којем живи. Косовској Митровици и Призрену, где ради, али и Метохији и Косову – љубав за Србију и њену младост. Зато је Светосавска благодарница не само велика част.

"Обавеза да истрајемо на том страшно тешком путу, на тим уским вратима којима се иде у живот а посебно на Косову и Метохији где се прелама српско биће", истакла је Питулићева.

Животни мото професорке Валентине Питулић је љубав која је инспирација и основ нашег трајања и опстајања на балканској ветрометини.

број коментара 0 Пошаљи коментар