Скулптуре од картона за докторски рад

Млада куршумлијска уметница Милена Вукајловић изабрала је за свој докторски рад на Факултету примењених уметности, израду скулптура од картона. Изложба необичних облика, приређена под називом "Структура енергије", доступна је љубитељима уметности у Галерији Божа Илић у Прокупљу.

Картонске форме преточене у дрво, као израз испољавања сопствене естетике кроз храбру примену неуобичајеног, којим суверено влада док обликује скулптуру, пут којим је млада топличка уметница Милена Вукајловић далеко одмакла.

"Било ми је занимљиво да реконструишем један материјал који је тако порозан, који можда није ни трајан и да слагањем тих картона, разних слојева, поново реконструишем дрво, да га вратим на неки начин у оно његово првобитно стање. Играла сам се, ово је једна велика игра и ја волим да истражујем", рекла је академски вајар Милена Вукајловић.

Када је неко на путу да стекне титулу доктора, као Милена, генерише све оно од првих корака до сазревања, самостално и са печатом који говори о утицајима савремене уметности, али и породице у којој се сви баве уметношћу.

"То је једно позитивно ривалство које се дешава између сестре и мене. Отац нам је утиснуо ту неку црту, али на крају крајева, можда је он био највећи борац да буде против тога да будемо уметници", рекао академски вајар Бранко Вукајловић.

Скулптуре и слике, простору Галерије "Божа Илић" у Прокупљу, дале су једну сасвим нову димензију. За љубитеље уметности, једна оваква изложба право је освежење.

"Моји утисци су феноменални. Заиста, одавно није била изложба овако амбијентална, тим пре, колико сам разумео, дипломска изложба ауторке, тако да имамо прилику да упознамо тај њен најзрелији рад", навео је академски сликар Влада Лабовић.

Члан Удружења љубитеља уметности Милан Тршић рекао је Фантастичан простор. У овом нашем граду има овако младих стваралаца који су фантастични. Ја сам импресиониран шта се овде дешава."

Као већина оригиналних уметника, Милена Вукајловић се труди да изгради сопствени израз и препознатљивост, враћајући се коренима и природи, одолевајући притисцима савремених технологија, којима нове генерације најчешће подлежу.

број коментара 0 Пошаљи коментар