Радио Београд у Ноћи музеја 2019.

Радио Београд 2 и Радио Београд 202 представљају свој програм у овогодишњој Ноћи музеја, која се одржава 19. маја.

У овогодишњој "Ноћи музеја" у суботу 18. маја, Радио Београд 2 , први пут ће, организовати свој култни програм "Поезија уживо!" на два места, уз учешће песника различитих генерација.

У шесточасовном програму, који ће се одвијати од 18 сати до поноћи, истовремено у Каменој сали Радио Београда и сали Коларчеве задужбине, своје песме инспирисане слободом говориће 50 најпознатијих српских песника, уз директан пренос на Радио Београду 2 и мултимедијалној дигиталној платформи РТС Планета.

Осим најчувенијих песника, академика, чланова удружења књижевника и добитника најугледнијих књижевних награда, своје стихове у Ноћи музеја говориће и одабрани песници најмлађе генерације, учесници програма у оквиру песничких фестивала "Аргх" и "Песничење", као и добитници награде "Тимочка лира" на Фестивалу културе младих у Књажевцу.

У програму "Поезија уживо!" у Ноћи музеја учествоваће:

Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Милосав Тешић, Љубивоје Ршумовић, Гојко Ђого, Томислав Маринковић, Душко Новаковић, Тања Крагујевић, Драган Јовановић Данилов, Гојко Божовић, Радмила Лазић, Горан Бабић, Кајоко Јамасаки, Адам Пуслојић, Братислав Милановић, Злата Коцић, Живорад Недељковић, Милован Марчетић, Даница Вукићевић, Милан Орлић, Ласло Блашковић, Војислав Карановић, Дејан Илић, Марија Кнежевић, Петар Матовић, Звонко Карановић, Маша Сеничић, Марјан Чакаревић, Дејан Алексић, Горан Коруновић.

Такође, и Ана Марија Грбић, Даниел Ковач, Сара Радојковић, Александар Шурбатовић, Миломир Гавриловић, Слађана Ристић, Владан Ракић, Спасоје Јоксимовић, Синиша Гаврић, Немања Драгаш, Огњенка Лакићевић, Шимон Цубота, Jелена Палигорић, Бојан Савић Остојић, Ања Марковић, Владимир Вукомановић Растегорац, Тамара Шушкић, Јана Алексић, Слађана Шимрак, Владимир Захаријевић, Ирена Плаовић, Анђела Пендић, Урош Ристановић, Огњен Аксентијевић, Ана Рoстокина, Стефан Гашић...

Слушаоци Радио Београда 2 моћи ће да прате уживо комбиновани пренос овог програма. У студију ће бити Сања Милић и Ранко Стојиловић, програм у сали Коларчеве задужбине водиће Јована Милованчевић, а у Каменој сали Радио Београда Ана Марија Грбић. Репортери ће бити Нада Бабић и Сара Арсеновић.

Рaдио Београд 202 - Хиландарска 2, од 16 часова до поноћи

У духу насловне теме 16. Ноћи музеја, Слобода, Радио Београд 202 организује поподне и вече посвећено слободи чије су границе у специфичној прошлости овог програма померали и ширили с једне стране Индекс 202 и Индексово радио позориште и, с друге стране, Хит недеље и музичко изражавање у популарној музици и свему ономе што је прати.

Популарна музика померала је и помера многе друштвене границе, не само новим начином изражавања кроз тектове и музику, већ и кроз изглед и имиџ музичара и њихових обожавалаца, понашање и изражавање младих и однос према утврђеним друштвеним нормама.

Једна изложбена целина је посвећена чувеном Индексу 202 и још чувенијем Индексовом радио позоришту, док је друга посвећена култној емисији Хит недеље која ове године обележава 40 година од како се хит песма сваке седмице бира искључиво гласовима слушалаца. "Двестадвојкаши" кажу да су то били први и једини заиста слободни и демократски избори у бившој СФРЈ и тадашњој Србији.

Изложбе Радио Београда 202 почињу од 16 часова и трајаће до поноћи у згради Радио Београда, улаз из Хиландарске улице. Програм посвећен теми Ноћи музеја протицаће и у духу обележавања пола века постојања овог радија.

У 20 часова почиње специјална "Двестадвојкина" емисија из Студија 6 Радио Београда. Ова дебатна музичка емисија биће преношена уживо на таласима Радио Београда 202, а обезбеђен је и видео-стрим на Фејсбук страници овог радија.

О слободи и развоју рок и поп музике, о музичкој слободи и померању граница говориће познати и признати музички новинари, критичари и биографи који прате тзв. популарну музику на овим просторима - Петар Јањатовић, Александар Жикић, некадашњи водитељи Хита недеље - Раша Петровић и Љуба Трифуновић, као и музичари, међу којима има и оних који су и данас активни.

Основна тема је настанак и развој популарне музике у Србији, али ће бити обухваћена и светска сцена, с обзиром на то да се 2019. године обележава и 50 година Вудсток фестивала. У музичком делу програма уживо ће свирати млади и стари рок енд рол бендови и извођачи: Дејан Цукић, Бранко Марушић Чутура и "Хаунтинг соулс", "Стари мајстори", "Винили", Влада и Банана...

"Изнад живота и смрти" у Галерији РТС-а 

У Галерији РТС-а, Таковска 10, у суботу 18. маја 2019, посетиоци ће моћи да погледају изложбу "Изнад живота и смрти" Жељка Тоншића до 15 часова, а потом наредног дана од 10 часова ујутру. Изложба је отворена до 9. јуна. 

Надахнут ренесансом и библијским мотивима, као и симболизмом и уметношћу прерафаелита, Жељко Тоншић (1954 - 2014) био је један од ретких посвећеника суштинског у уметности.

Та бескрајна преданост исконској лепоти и самом чину стварања, окосница је постхумне ретроспективне изложбе једног од најбољих европских сликара магијског неосимболизма и фантастике.

У поставци чији је аутор Маја Живановић, пред посетиоцима у Галерији РТС - а, налази се готово 60 његових дела већих и мањих формата. Поставка је ретка прилика да се на једном месту виде дела овог уметника, недовољно познатог српској јавности, који је, кроз читав свој сложени сликарски опус, од реалног ка небеском - тежио парадигми идеалне жене која у себи поседује античку, ренесансну и библијску лепоту. Лепоту, као један од необјашњивих појмова, коју само посматрач може само да се осети.

број коментара 0 Пошаљи коментар