Награда која носи име првог директора Филолошке гимназије

Будући приповедачи, песници, есејисти од ове године могу да освоје награду "Вук Милатовић". Вредна награда носи име првог директора Филолошке гимназије.

По оцени жирија, пристигли радови су изненађујуће зрели. Писани екавицом и ијекавицом, смела су комбинација књижевних форми и израза и указују и на дијалог са књижевном традицијом.

"Није тешко писати есеј када се довољно истражи о материји о којој се пише", каже Мина Тонић, добитница друге награде за есеј.

"Ако волимо књижевност, ако волимо да пишемо, ништа није тешко. Иако понекад имамо неког застоја у писању, ако се потрудимо, заиста можемо да имамо добру причу", наводи Јулија Ђоковић, добитница треће награде за прозу.

Причу која је добила прву награду за прозу написала је Ангелиа Церовина и она се зове "Рањени бизон". За њу је већ освојила другу награду на конкурсу "Борислав Пекић".

Такмичење је већ прве године изазвало велико интерсовање. Учествовало је 67 ђака из Србије и Црне Горе.

"Ми смо покренули овај конкурс са намером да ученике који већ имају изражену потребу и дар за писањем додатно подстакнемо, да негујемо српски језик и чувамо концепт Филолошке гимназије", навео је директор гимназије Душко Бабић. 

број коментара 0 Пошаљи коментар