Дан Библиотеке САНУ у знаку књижевног дела Светог Саве

У Српској академији наука и уметности обележен је Дан Библиотеке САНУ. Почела је да ради 14. јуна 1842. године, када је Димитрије Тирол поклонио прве књиге тадашњем Друштву српске словесности, данашњој Академији.

На полицама Библиотеке САНУ налазе се праве реткости, библиотека Вука Караџића, његов лични примерак "Рјечника српског језика" са записима на маргинама и Писменица из 1814. Затим Миланковићев "Сунчани канон", збирке Батута, Аласа, Грола, Киша.

Библиотека САНУ је наша највећа научна библиотека с милион и по књига, часописа и листова, штампаних и електронских, дигиталним збиркама, легатима 40 академика. 

Данашњи Дан посвећен је књижевном делу Светог Саве, поводом осам векова самосталности Српске православне цркве.

"Свети Сава, српски принц Растко Немањић, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата, просветитељ, законописац, путник и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве, постаје по улози и значају за свој народ и државу јединствена личност на европским просторима" истакао је Владимир Костић, председник САНУ.

Додаје да га је тај неписмени народ трајно уградио у доживљај свог идентитета и интегритета.

Миро Вуксановић, директор Библиотеке САНУ истиче да је суштина и цркве и Светог Саве, у њиховој просвећеној, ученој, уметничкој, цивилизацијској и националној мисији.

"Наш данашњи сусрет није само слављење једне велике годишњице најзаслужнијег Немањића већ сећање на раст укупне српске писмености, знања и матерњег језика", нагласио је Вуксановић.

Свечаном академијом у децембру САНУ ће обележити јубилеј, а дан касније биће отворена изложба посвећена тајни Студенице.

број коментара 0 Пошаљи коментар