Вукосављевић директорки Унеска: Отимање историје у случају Новог Брда

Министар културе Владан Вукосављевић упутио је писмо госпођи Одри Азуле, генералној директорки Унеска, поводом, како је рекао, учесталих покушаја отимања значајних тековина српске културе и кључних делова српске културне баштине на подручју КиМ. Вукосављевић каже да се то поновило у случају истине везане за српску православну цркву Светог Николе у Новом Брду.

Владан Вукосављевић каже у писму да би са Одри Азул поново да подели велику зебњу и забринутост у вези са стањем српског културног наслеђа на Косову и Метохији, уз напомену да је овога пута реч о флагрантном кршењу свих међународних кодекса. 

"Перманентни напади на српске споменике (нпр. од 1999. године, манастир Високи Дечани je више пута био мета оружаних напада) као и фалсификовање историје на овом подручју, посебно од момента једностраног проглашења независности Косова (2008), сада су еволуирали у отимање и присвајање културног и верског наслеђа Срба на овом простору", наводи се у писму министра културе. 

Овога пута, реч је о археолошким остацима средњовековног града Ново Брдо и монументалне катедралне српске православне цркве Светог Николе, некадашњег саборног храма новобрдских и грачаничких епископа, који се налази у подграђу тврђаве Ново Брдо, у истоименој општини.

Тај храм, подсећа Вукосављевић, датира из средине 14. века и грађен је у романичком стилу као и друге велике српске задужбине из тог времена, и до пада под османску власт, био је главно богослужбено место.

"Наиме, Косовски археолошки институт извео је, уз подршку Амбасаде СР Немачке у Приштини, радове на реконструкцији управо овог сакралног локалитета, назвавши га новим именом као - 'обнова катедрале у Артани' и, третирајући га као римокатоличку катедралу, о чему говоре албански и косовски медији али и званичници (Рамуш Харадинај, Приштина)", каже у писму министар културе.

Ново Брдо - уписано као споменик културе 

Ново Брдо је, додаје Вукосављевић, заштићено као споменик културе и уписано у Централни регистар непокретних културних добара Србије под бројем СК 1393.

Вукосављевић наводи да се за сваку сличну активност мора тражити и став Савета за спровођење и надгледање, чији је члан Српска православна црква, а да то тело није консултовано.

Вукосављевић је истакао да је сведочанство о досадашњим обимним истраживањима Новог Брда представљен у монографији "Црква Св.Николе - Катедрала Новог Брда", еминентних археолога Марка Поповића и Игора Бјелића, који су на Унеско пројекту били ангажовани у својству научног и конзерваторског саветника.

О свему томе, обавештена је, каже, Делегација Европске уније као и Мисија ОЕБС-а у Србији.

"Уважена госпођо Азуле, поново наводимо да је Јужна српска покрајина Косова и Метохија, сходно одредбама Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999) у саставу Републике Србије, као значајно седиште културног и сакралног наслеђа највише категорије, на коме се налази преко 1.300 цркава, манастира, џамија, археолошких локалитета и просторних целина, а који чине део богатог културног наслеђа Републике Србије, те да се налази под управом Уједињених нација", истакао је Вукосављевић.

Према речима министра културе већ је направљена велика штета на аутентичним остацима поменуте српске средњевековне базилике.

"Упућујем Вам поново, најискренију молбу да још једном сагледате све наведене чињенице, у циљу пружања недвосмислене заштите ове значајне културне баштине, као и да реагујете у складу са високим принципима и препорукама организације на чијем сте челу, посебно имајући у виду Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине, чији је Србија потписник (1972)", наводи се у писму министра културе Владана Вукосављевића.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

pravac

molba, pa bas ih briga. povedite racuna o savremenoj umetnosti. prava propada a kic cveta. i vi ga podrzavate jer ste povodljivi.