Цртежи Зорана Круља у Галерији УЛУПУДС-а

У малој галерији УЛУПУДС-а отворена је изложба "Отпад", аутора Зорана Круља. Као сликар синтетичар који има смелости да спаја супротности, поетско и реалистично, сврстава се у српске мајсторе имагинарног сликарства.

Пројекат који је симболично назван "Отпад", чине цртежи рађени техником туш на папиру, а поред сваког стоји цитат из Андрићевог дела "Знакови поред пута".

"Цртеж је основа уметности. Ко не може да барата цртежом, тај не може да барата ни уметношћу. То се односи и на сликарство и на графику и на вајарство и на савремене медије. На све што је везано за уметност. Цртеж је један основ", каже Зоран Круљ, аутор изложбе.

Назив циклуса се односи на одређене негативне аспекте савременог друштва. Уметник је својим радом хтео да укаже на утицај модерног доба како на човека, тако и на његову околину.

"Однос уметника према окружењу у ком живи, у ком му је дато да живи. Однос према људима и однос према окружењу. Значи може се посматрати и еколошки и животно и како год хоћемо. Али све оно што уметник запажа у савременој цивилизацији то репродукује кроз себе и износи на свој рад", рекао је Круљ.

Зоран Круљ је колективно и самостално излагао широм Европе, а добитник је три националне и пет интернационалних награда за сликарство.

број коментара 0 Пошаљи коментар