Све Павићеве годишњице – у Паризу

Књижевно вече „Фантастични светови Милорада Павића“ одржано је у Културном центру Србије у Паризу.

Упркос свим законима физике, у штрајковима окованом Паризу одржано је књижевно вече посвећено Милораду Павићу и  његовим годишњицама – 90 од рођења, десет од смрти и 35 година од  првог објављивања Хазарског речника.

Базирано на мултимедијаној изложби Бибилотеке Београда, зборнику Писци Павићу и документарном ТВ филму Павићева кутија за писање РТС-а, ауторке Марије Миљевић Рајшић, вече у Културном центру Србије урезало се као едукативно, присно и јако емотивно.

Филм на  документаран начин сведочи о животу и раду нашег академика, дајући  драгоцен увид у изворе Павићевог стваралаштва.

„Веома сам задовољна што смо тај пројекат успели да представимо и овде, у Српском културном центру у Паризу“, рекла је директорка Бибилотеке Београда Јасмина Нинков.

Супруга великог писца Јасмина Михајловић је у последњем тренутку преломила и одлучила да први пут после Павићевог одласка овде уопште дође и говорила је о њиховом париском животу.

„Виша правда је победила јер  цела слава Павићева је кренула из Париза, преко Белфона, који је први издавач Хазарског речника у инстранству, и који је прославио ту књигу у свету“, рекла је Нинков.

Радио-телевизија Србије је успомену на Павића оживео капиталним документарним филмом, сниманим својевремено са аутором, потом у и његовом Легату.

„Ја сам у овом филму покушала да покажем унутрашњи свет Милорада Павића, као и колико је окружење у којем је стварао утицало на његово дело,  колико то острво писаћег стола заправо говори о писцу“ каже Марија Миљевић Рајшић, ауторка филма.

Дело Милорада Павића које  у Француској сусрећете од школске лектире до врхунских издавача  убојито је средство за промоцију наших националних вредности, наравно уколико се за тако нешто и одлучимо. 

Публика у Културном центру Србије у Паризу имала је доста питања за учеснике програма, а посебно их је занимала рецепција Павићевог дела у Француској, где је писац често долазио и где су га париски критичари још у 20, прозвали првим писцем 21. века.

број коментара 0 Пошаљи коментар