Представљена књига "Много више од игре" у Галерији РТС-а

У Галерији РТС-а представљена је књига "Много више од игре" РТС Издаваштва и Фондације "Слободан Стојановић" о једној од најпопуларнијих серија "Више од игре" на овим просторима.

О књизи и о делу сценаристе Слободана Стојановића говорили су редитељ Здравко Шотра, глумци Петар Божовић и Љиљана Драгутиновић, драматург Димитрије Војнов и приређивачи издања Драгана Бошковић и Драган Инђић. 

Јубилеј серије "Више од игре" снимљене према сценарију угледног телевизијског сценаристе и писца Слободана Стојановића (1937-2000) директан је повод за овај издавачки подухват у заједничкој продукцији РТС-а и Фондације "Слободан Стојановић".

Књигу је приредила Драгана Бошковић, театролог. Осим њеног уводног текста књига садржи и сећања редитеља Здравка Шотре, глумаца Љиљане Драгутиновић (Милица), Петра Божовића (Данило), Воје Брајевића (Бецић), аутора музике Војкана Борисављевића и монтажера Петра Аранђеловића.

Ту су и текстови историчара Предрага Ј. Марковића, публицисте Зорана Пановића и драматурга Димитрија Војнова и Владимира Арсића који из свог угла анализирају серију Више од игре и њено место у историјском и медијском контексту.

На крају књиге се налази текст две епизоде наставка серије који говоре о томе шта се десило у Градини и међу Градинарима, петнаест година касније. Те две епизоде нису никада снимљене, а девет емитованих дигитализоване су у РТС у високој резолуцији. Управо је у току емитовање на Трећем програму РТС, недељом у 21 час. 

Једна од најомиљенијих серија Телевизије Београд у режији Здравка Шотре, сада већ давне 1976. године, а емитоване на простору бивше СФРЈ одвија се у Градини, измишљеној варошици у Србији и прати збивања у периоду од 1931. до 1941. године.

Серија бележи догађаје велике економске кризе, па препорода и онда судара са фашизмом и на крају устанка пратећи их у малој средини. Посебан сегмент серије чини и ривалство између два фудбалска клуба – "Грађанског" и "Радничког", где је лоптачка игра само повод, а све оно "више од игре" је суштина.

У њој су описане многе аутентичне личности из Пажаревца, родног града сценаристе ове серије, уочи Другог светског рата. Слободан Стојановић је, као и остали писци, у своја дела претакао догађаје и људе из своје околине, типове личности које је сретао у свакодневном животу.

На неке од ликова из ове незаборавне телевизијске серије Слободана Стојановића Пожаревљани су поносни, за неке би више волели да нису били одавде, али су сви сложни око истине да је "Више од игре" слојевита прича, ванвремена и свима нама добро знана... Па, иако је свима добро позната, овако веродостојно је могао да је пренесе само прави мајстор, каквих је мало не само данас, него и кроз историју у свету драмске уметности.

Четрдесет година је муњевито прошло, многи учесници, па и сам писац су нас напустили, али је ова серија остала актуелна, имала у свакој репризи огромну гледност и постала, засигурно, модел за телевизијску тачност и истинитост, две кључне особине драмског жанра, као и за глумачку игру којој нема равне.

Глумачке величине из ове серије попут Павла Вуисића, Слободана Алигрудића, Зорана Радмиловића, Воје Брајовића, Миће Томића, Николе Симића и осталих, не би приказали на делу своје умеће, да нису имали испред себе такав изузетан сценарио.

Телевизијска серија "Више од игре" је прича после које смо често у нашој околини тражили типове као што је био Гуливер, Лека Банкрот, Костоломац, Бечић... Смејали се детаљима и репликама, али у исто време често остали замишљени пред прецизно описаним ситуацијама великих тешкоћа и животних изазова.

Такав је био Слободан Стојановић. Стварност није улепшавао, говорио је о лепим и ружним странама живота, али је увек налазио оправдања за људске грешке, остављајући нам поруку да нико није савршен...

Осим, можда, његовог дела које је и данас осамнаест година после његове смрти и четрдесет година од емитовања његове најзначајније телевизијске серије за све нас много више од игре, а он много више од писца!

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. дец 2019, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

Podsećam

Serija je emitovana 1999. Za vreme bombardovanja, gledali smo i plakali.