Нови живот Суботичке филхармоније

Оркестар Суботичке филхармоније основан је пре 111 година. Због финансијских проблема, оркестар годинама није наступао и практично је био пред гашењем. Захваљујући америчкој продуцентској и дискографској кући "Парма рекордингс" која је понудила помоћ и сарадњу, синоћним концертом започет је нови живот најстарије филхармоније у земљи.

"Музика веже, то је била идеја. Прво се тај уметнички ниво мора остварити и то је оно што је изазовно", каже диригент и главни пројектни менаџер "Парма рекордингса" Миран Ваупотић.

Сарадња са "Парма рекордингсом" почела је премијерним извођењем три композиције са листе америчке продуцентске куће.

"У једној сезони од четири до осам концерата ћемо у сарадњи са нашим спонзорима одсвирати не само у Суботици већ и у иностранству", наводи шеф оркестра Суботичке филхармоније Пал Жига. 

Сопран који је очарао публику суботичанка Аленка Поњавић била је изванредна у нумерама краљева мађарске оперете Имрана Калмана и Ференца Лехара.

"Програм је мешовит али смо се трудуили да избалансирамо нешто што је популарно а такође да представимо две светске премијере", објашњава оперска певачица Аленка Поњавић.

Светски меридијани отварају се пред суботичку филхармонију. Почетак на домаћем терену свежином и елеганцијом освојио је симпатије публике.

број коментара 0 Пошаљи коментар