CIA: Kina vodi "tihi hladni rat" protiv SAD

Glavni ekspert CIA-a za Aziju Majkl Kolins kaže da Kina vodi "tihu vrstu hladnog rata" protiv Sjedinjenih Američkih Država, koristeće sve svoje resurse u pokušaju da zameni Ameriku na mestu vodeće sile u svetu.

"Rekao bih da je ono što oni protiv nas vode u suštini hladni rat – ne onakav kakav je vođen između SAD i Sovjetskog Saveza, već hladni rat po definiciji", rekao je Majkl Kolins, zamenik pomoćika direktora centra misije CIA u istočnoj Aziji, na bezbednosnom forumu u Aspenu u Koloradu, prenosi AP.

Peking, objašnjava američki stručnjak, ne želi da uđe u rat, ali sadašnja komunistička vlada pod predsednikom Si Đinpingom "jedva primetno" radi na više frontova kako bi podrila SAD na drugačije načine nego što to "na sav glas radi Rusija".

Rastuće tenzije na relaciji Kina-SAD prevazilaze okvire trgovinskog spora zbog mera i protivmera između dve zemlje na polju carina, navodi američka agencija.

Postoji zabrinutost zbog pokušaja Kine da dođe do poslovnih tajni i detalja o visokotehnološkim istraživanjima koja se sprovode u SAD, a uz to, kineska vojska se širi i modernizuje, dok se SAD i druge zemlje žale da Kina gradi vojne ispostave na ostrvima u Južnom kineskom moru.

"To je neka vrsta Krima na istoku", zaključio je Kolins, uporedivši situaciju oko Južnog kineskog mora sa pripajanjem Krima Rusiji, koje je Zapad većinom osudio.

Inače, američka upozorenja na rastući uticaj Kine dolaze u trenutku kada je Vašingtonu potrebna pomoć Pekinga u okončanju napete nuklearne situacije sa Severnom Korejom, napominje američka agencija.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 21. jul 2018, 20:59)
rodoljub [neregistrovani]

razlika

Za razliku od Kine, Amerika vodi "glasne i vruce" ratove po celom svetu . Za nesto vise od 240 godina postojanja americke drzave, Amerikanci su, sto direktno, sto indirektno, ratovali vise od 220 godina.

(subota, 21. jul 2018, 15:15)
anonymous [neregistrovani]

e bre

Pa jedini problem SAD su Kina i Rusija koje su mnogo ojacale i nece da slusaju SAD i rade sta im se kaze.Uh ta Rusija i Kina.

(subota, 21. jul 2018, 11:58)
anonymous [neregistrovani]

sad

Ako se svijet ne podjeli na vise interesnih sfera,i to u bliskoj buducnosti,tada nece biti dobro,tj.politika ce se nastaviti dr. sredstvima na relacijama NATO - Kina i NATO - Rusija,plus Iran,S.Arabija,Izrael i td.,dakle WW3!Ovo je najgore vrijeme,dok se ne uspostavi ravnoteza snaga,ustvari dok USA ne shvati da ima i drugih koji zasluzuju biti na vrhu.A ne treba zanemariti ni klimatske promjene.Kako god,zivimo u opasna vremena,na rubu provalije.

(subota, 21. jul 2018, 11:19)
anonymous [neregistrovani]

130 Krimova

A "njegova" Amerika (nekim oblikom) vojno prisutna u vise od 130 zemalja svijeta, zvanicno sa 909 vojnih objekata u 46 zemalja a JEDAN Krim i JEDNO Juzno kinesko more je strateski problem.

(subota, 21. jul 2018, 11:14)
Воронцов [neregistrovani]

Кина има право на свој развој

САД су уобразиле да само они имају право да доминирају у свету и наређују другима.