Euraktiv: Uzdrmane veze Grčke i Rusije, Turska vuče konce

Sistematski napori da se ugrozi dogovor o novom imenu Makedonije, u kombinaciji sa pojačanom saradnjom Ankare i Moskve, glavni su razlozi nedavne eskalacije napetosti između Grčke i Rusije, navode diplomatski izvori u analizi briselskog portala "Euraktiv".

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, odnosi između Atine i Moskve su se pogoršali u poslednje vreme nakon odluke grčke vlade 11. jula da protera dvojicu ruskih diplomata i zabrani dolazak još dvojice.

Grčka vlada je navela da poseduje dokaze da su oni pokušali da podriju nedavni dogovor između Grčke i Makedonije, koji bi Skoplju trebalo da otvori put ka ulasku u NATO.

Atina navodi da je o tome informisala Rusiju već duže vreme.

Sa druge strane, Kremlj je saopštio da SAD stoje iza ovog poteza, koji je, prema rečima ruskog ambasadora u Atini Andreja Moslova – "razočaravajući".

Novinska agencija Tas 19. jula izvestila je da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazati planirani sastanak u Atini u septembru, zbog napetosti između dve zemlje.

"Mislim da u trenutnoj situaciji ova poseta gubi smisao, bar što se tiče rokova o kojima smo razgovarali, to jest u septembru", rekao je Lavrov.

Grčki izvor navodi za Euraktiv da je Lavrovu poslat poziv da poseti Atinu.

"Pitali su da posete Atinu i mi smo poslali poziv... Lavrov je dobrodošao u Atinu", izjavio je on.

Grčki amabasador u Moskvi je u petak pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije radi daljih objašnjenja u slučaju proterivanja dvojice diplomata, ali, kako se navodi, nisu najavljene nikakve kontramere.

I Skoplje i Atina su, navodi se, upozorili Evropsku uniju i SAD na rusku mobilizaciju u regionu uoči referenduma o imenu koji će se na jesen održati u Makedoniji.

Makedonski premijer Zoran Zaev nedavno je izjavio da je grčki biznismen koji ima bliske veze sa Moskvom platio građanima Skoplja da "vrše nasilje" uoči referenduma.

Pored toga, dodaje se, ministarka odbrane Radmila Šekenriska je 13. jula izjavila da njena zemlja neće dozvoliti Moskvi da ugrozi sporazum o imenu sa Grčkom.

"Bilo je sistematskih napora od strane ruskih krugova da podriju sporazum o imenu", izjavili su diplomatski izvori za Euraktiv dodajući da su takođe pokušali da pojačaju svoj uticaj u Grčkoj pravoslavnoj crkvi i kod jerusalimskog patrijarha.

Turska glavni rival Grčke 

Kako RSE navodi, novi odnos snaga u širem regionu je još jedan faktor koji je doprineo eskalaciji napetosti između Moskve i Atine.

Približavanje Turske i Rusije i njihove zajedničke akcije u sirijskom ratu su iznenadili Atinu.

Turska je tradicionalno bila glavni rival Grčke i samo je članstvo obe države u NATO-u sprečilo njihov ulazak u vojni sukob.

"Bliska saradnja u sirijskom ratu između Rusije i Turske je pojačala naše sumnje", izjavili su grčki izvori i dodali da je sledeće zabrinjavajuće pitanje za Atinu plan Turske da kupi ruski raketni odbrambeni sistem S-400 u okviru napora da pojača odbrambene sposobnosti u regionu.

RSE podseća da je agencija Rojters u aprilu izvestila da je američki državni sekretar Majkl Pompeo naglasio turskom ministru spoljnih poslova Mevlutu Čavušogluu "ozbiljnost američke zabrinutosti... u slučaju da oni (Turska) ostanu pri dogovoru o raketnom sistemu".

"Ovo vodi većem oprezu u NATO-u," rekli su izvori.

Međutim, iz ugla Atine, Turska takođe pojačava uticaj kod njenih severnih suseda.

Ankara uopšte nije neutralna u vezi sa nedavnim dogovorom o imenu.

Sa druge strane, Atina se nada da će sporazum o imenu na kraju okončati sve jači turski uticaj na Balkanu.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas nedavno je u intervjuu za Euraktiv izjavio da Grčka neće "biti u okruženju kada reši svoje probleme" (sa severnim susedima).

Govoreći na skupu u Atini u četvrtak, Kocijas je rekao protivnicima sporazuma o imenu da stvarna opasnost nije u poštenom sporazumu sa malom državom kakva je Makedonija, već u njenom prepuštanju u ruke Turske.

"Zar nismo u opasnosti (kada Turska) trenira vojsku svih naših severnih suseda i uspostavlja vojne baze na severu", upitao je Kocijas tada retorički.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 22. jul 2018, 04:28)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv. Grcka sama sebi proizvodi problem

Ako znate pre svega sta to znaci,biti clan NATOp. i EUa
Tako i sa Grckom,,za clanice vazi zakon i propis" nema
mrdanja" Sve odluke dolaze iz "CENTRA"Pendagona,,
i Brisela,,,I Grcka,, na kraju krajeva za njh je samo jedna
mala seoska kafana..( I to je"I Fakat" u predmetu ovog komentara…..Pero

(nedelja, 22. jul 2018, 02:12)
anonymous [neregistrovani]

Republika Makedonija nece uci u nato

Makedonija nece uci u nato.
,,Spor'' oko imena Makedonije se resava u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih Nacija gde ja Rusija postojana clanica , sa pravom na VETO.
,,Dogovor'' - kapitulacija Makedonije , koi su potpisali zaev i cipras , na obalama Prespanskog jezera ne znaci nista.
Da bi taj ,,dogovor'' imao vaznost , za njega treba da glasa i Rusija u SB UN - to se nikada nece dogoditi!
Rusija nece dozvoliti dalje sirenje nato-a.
Jedno rusko ,,NET '' t.e. VETO Rusije je dovolno da taj dogovor propadne t.e da nato ima jednu clanicu manje.
Sa time Rusija spasava Makedoncima drzavu od unistenja , i sa time mozemo da ocekujemo neke nove geopoliticke pomestaje u regionu - vece prisastvo Rusije na ovim prostorima , koje bi bilo i u nasu korist.
Pozdrav bratskom narodu Makedonije

(nedelja, 22. jul 2018, 01:20)
anonymous [neregistrovani]

Grcka plese kako EU svira

Dužni su evropi do grla, i sporazum sa makedonijom je pod pritiskom Evrope. Zaev ide putem Djukanovica, sve već vidjeno.

(nedelja, 22. jul 2018, 00:04)
anonymous [neregistrovani]

Paradoksi

Rusija im kriva, a ne to sto su obe zemlje u NATU pa se opet takmice u medjusobnom neprijateljstvu, a sad opet zbog NATA po pitanju Mkd kvare odnose sa bratskom Rusijom. Ako je taj NATO toliko mirotvoran, kako se clanice istog ne trpe? Cemu uopste sluzi taj NATO osim da zavadja narode i zemlje? Posvadjali su CG sa Rusijom, Mkd sa Rusijeom, sada i Grcku sa Rusijom

(subota, 21. jul 2018, 23:32)
Воронцов [neregistrovani]

Грчка сама себи производи проблеме

Одлучили су да прогнају руске дипломате. То је њихова одлука . Зар су могли замислити да ће то проћи без последица.

(subota, 21. jul 2018, 20:11)
anonymous [neregistrovani]

Grci misle

da su Turci zaboravili Solun , Izmir(Smirna)itd.

(subota, 21. jul 2018, 18:31)
anonymous [neregistrovani]

Kada se umesa

Kada se negde Turska umesa, moze se svemu nadati.