Četiri decenije reformi koje su preporodile Kinu

Kina ne želi da bude globalno dominantna, ali joj niko neće diktirati šta da radi – poručio je predsednik Si Đinping na obeležavanju 40. godišnjice velikih ekonomskih reformi koje su ovu zemlju promenile iz korena. Zahvaljujući koracima koje je preduzeo bivši lider Deng Sjaoping, ka otvaranju do tada zatvorenog komunističkog sistema, od 1978. do danas, Kina se transformisala u drugu ekonomsku silu sveta.

Četrdeset godina kasnije, više nego ikad, vidi se neverovatan uspeh unikatnog kineskog recepta: ''jedna Kina, dva sistema''.

Uvođenje kapitalističkih elemenata u nekada zatvoren maoistički socijalistički poredak, iz temelja je preokrenulo razvojni pravac ove države, pretvorivši je u respektabilnu svetsku silu.

Navodeći primere progresa tokom decenija, predsednik Si kaže da je reč o epskim postignućima koja su pomerala nebo i zemlju.

Nekadašnji lider Deng Sjaoping je bio vizionar, smatra njegov naslednik, koji je neefikasnu i siromašnu ekonomiju zasnovanu na kolektivizaciji - potpuno transformisao.

"Kina nikada neće tražiti da ima globalnu dominaciju, ali joj niko neće diktirati šta da radi. Kina je posvećena zajedničkoj budućnosti čovečanstva i nikada se neće razvijati na štetu drugih nacija", poručio je Si.

Kina je postigla čudo u borbi protiv siromaštva: 740 miliona ljudi spaseno je bede.

Početak reformi obeležile su promene u poljoprivredi - Kina je danas najveći proizvođač i trgovac; poseduje najveće rezerve strane valute; privatni sektor ima slobodu, a modernizovana industrija je takmac na međunarodnoj sceni.

Peking je promoter globalnog mira, branilac međunarodnog poretka i lider u borbi protiv klimatskih promena.

"Treba konstantno da unapređujemo naučnu prirodu reformskih odluka. Moramo biti istrajni kao kada ostavljate otisak prstiju na gvožđu ili otisak stopala u kamenu, da bismo osigurali primenu velikih reformskih mera. Moramo jačati državnu ekonomiju i istovremeno ohrabrivati razvoj privatnog tržišnog sektora", istakao je Si.

Svaki korak u izgradnji socijalizma sa kineskim karakteristikama - jeste težak, kaže predsednik Si.

Iako nije pominjao tarifni rat sa Sjedinjenim Državama, Peking je pod pritiskom da se više otvori za strane investicije. Zapadni mediji komentarišu da Kina i dalje krši prava političkih neistomišljenika i ne dopušta etničke i društvene nestabilnosti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 18. dec 2018, 15:37) - sara [neregistrovani]

sr011@ikomline.net

Čestitam Si Đinpingu. To je pravi političar koji vodi ipravnu politiku. Nikome se ne mešati, a ne dozvoliti i niko da se meša u vašu politiku. Iz iskustva znamo da Amerika gde god se umešala, došlo je do rata i nesreće te zemlje. Sećam se reforme starog a mudrog Deng Ksjaopinga i njegove ćerke, uspešne reforme koje su otvorili vrata zemlji u svet, jer Kina ima istoriju i tradiciju i pre Hrista, dinastijama i mnogo toga vrednog.

(utorak, 18. dec 2018, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

Запад

Зашто би допуштала етничке нестабилности -западно рушилачки приступ за друга дворишта.