Usvojen pakt UN o migracijama

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom glasova usvojila je Generalni pakt o migracijama, prvi međunarodni dokument kojim pokušava da se reguliše ta oblast.

Za usvajanje takozvane Marakeške deklaracije glasale su 152 članice Ujedinjenih nacija, a protiv su bili – Sjedinjene Američke Države, Izrael, Mađarska, Poljska i Češka, preneo je AP.

Broj država koje su podržale taj dokument manji je nego u Marakešu, kada su početkom decembra za njega glasale 164 države.

Dokumenta koja usvaja Generalna skupština nisu ubavezujuća, ali se ocenjuje da je izuzetno važno što su se Ujedinjene nacije uključile u borbu protiv ilegalnih migracija, jer je krijumčarenje ljudi već postalo industrijska grana širom sveta.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izneo je podatak da je od 2000. godine život izgubilo više od 60.000 migranata i istakao da je to sramota za čitav svet.

Zagovornici Pakta navode da migranti daju značajan doprinos svetskoj ekonomiji tako što u bogatim državama ublažavaju probleme zbog manjka radne snage, a s druge strane doprinise i privredama svojih zemalja, jer rodbini koja tamo živi šalju novac.

Protivnici Pakta ukazivali su da je reč o pokušaju da se migracije legalizuju na račun suvereniteta država, a odbacili su argumente da on nije obavezujući i da svaka zemlja zadržava suvereno pravo da određuje režim na svojim granicama i da utvrđuje sopstvenu migracionu politiku.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 20. dec 2018, 03:15) - nb [neregistrovani]

Nije zalosno to sto se...

...Madjari osecaju da Madjarska pripada Madjarima, Izraelci, Cesi, Amerikanci, da njihove zemlje takodje pripadaju njihovim narodima. Zalosno je to sto se te krize namerno izazivaju da bi se ostvarili neki ciljevi mocnika.

(četvrtak, 20. dec 2018, 02:27) - Филарет [neregistrovani]

Превод

Да ли је текст споразума преведен на српски и негде објављен? Колико знам није.

(sreda, 19. dec 2018, 20:26) - anonymous [neregistrovani]

Strava..

Narod niko nepita!!!! Niko to ne zeli..