Tajm: Obama ličnost godine

Američki magazin "Tajm" izabrao Baraka Obamu za ličnost godine, jer je, uprkos mračnim prognozama, mirnoćom "Obi Van Kenobija", uspeo da uveri Amerikance da ih čeka svetlija budućniost.

Čoveka čije govore po cičoj zimi sluša 100.000 ljudi i koji je prikupio oko 750 miliona dolara za kampanju očekuje najteža prva godina predsednikovanja, još od vremena kada je u Belu kuću ušao Frenklin Delano Ruzvelt. Ipak, novi lider SAD je miran kao "Obi Van Kenobi".

Već smo se navikli na mirnoću svojstvenu Obi Van Kenobiju, iako je možda nikada nećemo u potpunosti razumeti, piše magazin "Tajm", aludirajući na čuvenog učitelja vitezova Džedaja iz "Ratova zvezda".

Najbrajajući Obamina dostignuća u proteklog godini, njujorški magazin navodi da je suvonjavi tamnoputi političaj iz Ilinojsa uspeo da pobedi mašineriju glavne rivalke za predsedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton, motivisao glasače iz prethodno marginalizovanih grupa, oborio sve rekorde u prikupljanju novca za kampanju i nekadašnja uporišta republikanaca preveo u redove demokrata.

"Obama u potpunosti dominira javnošću na način neobjašnjiv obzirom na činjenicu da polovina stanovništva Amerike na njega pre dve godine nije ni čula", piše "Tajm". "Poseduje samopouzdanje da naslika skicu svetle budućnosti u teškim vremenima i znanje koje je Amerikance uverilo da bi mogao uspeti u takvom naumu".

Prethodno, za ličnost godine izabran je tadašnji ruski predsednik Vladimir Putin, dok je 2006. godine, zbog "eksplozije" interneta, priznanje dobila celokupna svetska javnost.

Kandidati za ovogodišnju ličnost godine bili su i američki ministar finansija Henri Paulson, francuski predsednik Nikola Sarkozi, potpredsednički kandidat republikanaca i guverner Aljaske Sara Pejlin, te režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu Džang Đimou.

broj komentara 0 pošalji komentar