Vatikan znao za gole selfije biskupa bliskog papi?

Bivši generalni vikar Huan Hoze Mansano u intervjuu za AP tvrdi da je Vatikan 2015. i 2017. godini dobio informaciju da je argentinski biskup Gustavo Sančeta, blizak papi Franji, pravio obnažene selfije, praktikovao "opsceno" ponašanje i da je optužen za nedolično ponašanje prema polaznicima pripremne škole za bogoslove.

Huan Hoze Mansano je, kako navodi AP, podrio tvrdnje Vatikana da su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Gustava Sančete pojavile pre samo nekoliko meseci.

Mansano je rekao da je papa Franja prihvatio ostavku Sančete u avgustu 2017. godine, nakon što su se sveštenici u biskupiji Oran žalili na njegovu autoritarnu vladavinu, i nakon što su bivši vikar, rektor škole i drugi biskupi dostavili Vatikanu izveštaje u kojima se ukazuje na navodne zloupotrebe vlasti, neprimerno ponašanje i seksualno uznemiravanje odraslih polaznika pripremne škole za bogoslove.

Masano, bivši generalni vikar Orana u vreme biskupa Sančete, rekao je da je on bio jedan od zvaničnika biskupije, koji su digli uzbunu 2015. godine i poslali Vatikanu "selfije" u digitalnom formatu.

Mansano je za Asošijeted pres rekao je da je on bio i jedan od troje aktuelnih i bivših zvaničnika biskupije, koji su se i maju i junu 2017. godine po drugi put žalili ambasadi Vatikana u Buenos Ajresu "kada je situacija bila mnogo ozbiljnija, ne samo jer se postavljalo pitanje seksualnog zlostavljanja, već zato što je biskupija sve više srljala u ambis".

broj komentara 0 pošalji komentar