"Američki ratni brodovi treba da se klone ruske obale"

Ruski senator Aleksej Puškov kaže da dolazak američkih ratnih brodova u Crno more nema nikakve veze sa američkom bezbednošću, već je motivisan unutrašnjom politikom.

Aleksej Puškov je poručio da bi američki ratni brodovi trebalo da se klone ruske obale, prenosi Rojters.

"Američki ratni brodovi postaju česti posetioci u Crnom moru. Ove posete nemaju nikakve veze sa američkom bezbednošću. Oni zavijore svoju zastavu, pošaju nam signal, i smire svoje senatore, koji zahtevaju da se pošalje celokuplna vojna flota u Crno more. Oni bi trebalo da se drže dalje od naše obale", istakao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

Američka Šesta flota saopštila je u subotu da je razarač "Donald Kuk" opremljen navođenim raketama započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi "obavio operacije pomorske bezbednosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost, kombinovanu spremnost i pomorski kapacitet sa NATO saveznicima i partnerima u regionu".

U svom odgovoru Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije naveo je da su "snage Crnomorske flote započele praćenje američkog razarača "Donald Kuk" opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more".

Prema navodima Centra, američki brod će biti praćen elektronskim i tehničkim sredstvima.

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije naveo je da američki razarač "Donald Kuk" prema Konvenciji iz Montroa ne može tu da ostane duže od 21 dana.

Tas prenosi da ova konvencija reguliše prolazak i plovidbu kroz moreuze Bosfor i Dardanele, a da američki razarač tu ne može da se zadrži duže od tri nedelje, pošto pripada zemlji koja ne izlazi na Crno more.

Ruska agencija podseća da je početkom ovog meseca bilo navoda o tome da je brod za iskrcavanje "Fort Mekhenri" prošao kroz Dardanele ka Crnom moru.

Konvencija iz Montroa je potpisana 1936. godine u tom švajcarskom gradu, a jedna od potpisnica ovog međunarodnog sporazuma uz Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, bivši Sovjetski Savez i druge zemlje bila je i tadašnja Kraljevina Jugoslavija.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 22. jan 2019, 10:30) - Vojislav [neregistrovani]

Ne treba mecku plasiti resetom

Veliki Americki nosaci su dobra igracka za male nuklearne podmornice i oni su u danasnjim vojnim uslovima neprakticni.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Nadmoc

Lepo neko rece: Rusija, SAD i Kina kao partija preferansa.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

Smesno

mislim da je ovo sala komika,jedan razarac se setka po moru.ovo je vise bolest nego bilo sta drugo.sta bi on mogao da razori?samog sebe.

(ponedeljak, 21. jan 2019, 03:58) - Dragan S [neregistrovani]

Svakom normalnom

Svakom normalnomje jasno da to prisustvo ima samo simbolican karakter da pokaze Americku vojnu i ekonomsku snagu jer i asmi Amerikanci znaju da bi svaki vojni konflit sa Rusijom znacio kraj njihove dominacije.Vec su poceli da gube trku s Kinom i svaki novi konflit bi im bio samo teg oko vrata koji bi ih povukao na dno. Moje je misljenje da mnogi znaju koji su interesi i namere Amerikanaca a to je da privucu Ruse na svoju stranu i time pariraju Kini u vojnom smislu pre nego sto ona zagospodari u ekonomiji.