Trampu se ne žuri sa denuklearizacijom Severne Koreje

Američki predsednik Donald Tramp želi da Pjongjang okonča svoj nuklearni program, ali kaže da ne žuri s tim, i da se na Severnu Koreju ne vrši pritisak oko krajnjeg roka.

Na pres-konferenciji u Beloj kući, Donald Tramp je rekao da sankcije protiv Severne Koreje ostaju na snazi i ukazao da ta zemlja u skorije vreme nije izvela neklearne ili raketne probe, prenosi Rojters.

"Ne žurim. Nema testiranja. Dokle god nema proba, ja ne žurim. Ukoliko do toga dođe, to je već nešto drugo. Voleo bih da vidim konačnu denuklearizaciju Severne Korejke", rekao je Tramp.

Američki predsednik je prethodno telefonom razgovarao sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom o predstojećem samitu sa severnokorejskim liderom, koji bi trebalo da se održi 27. i 28. februara u Hanoju.

Agencija Jonhap prenosi da je Tramp i tom prilikom rekao da očekuje veliki napredak i da će o celom samitu obavestiti Muna.

"Tramp je objasnio kako teku pripreme za samit u Hanoju i pregovori između SAD i Severne Koreje i dvojica lidera su održali otvorene razgovore o konkretnim načinima saradnje za uspeh drugog samita Severne Koreje i SAD", navedeno je iz Munovog kabineta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 06:03) - anonymous [neregistrovani]

Samo polako

Prilicno je veliki posao ujedinjenja Severne i Juzne Koreje. Oni taj posao rade bez pomoci sa strane. Kad bude gotovo, Tramp ce da pohvali denuklearizaciju Severne a nuklearizacija Juzne bice malo iznanedjenje. Koreja ce biti jedna drzava. Tako i treba, dugo su bile razdvojene. Tramp ce dobiti veliku pohvalnicu i Nobelovu nagradu.