Ruska ambasada u Londonu traži otvorenu istragu o trovanjima

Ruska ambasada u Londonu uputila je diplomatsku notu Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, u kojoj traži da se sprovede otvorena istraga u vezi sa prošlogodišnjim incidentima u Solsberiju i Ejmsberiju, gde su četiri osobe, među kojima i bivši dvostruki agent Sergej Skripalj, otrovane nervnim agensom novičokom, rekao je novinarima portparol ambasade.

"U dokumentu se skreće pažnja britanske strane na intervju "Gardijana" iz 16. februara sa roditeljima britanske državljanke Daun Stardžes, koja je preminula u julu prošle godine nakon što je izložena nervnom agensu. U intervjuu, oni optužuju aktuelnu vladu za vršenje netransparentne istrage u tom slučaju", rekao je portparol dodajući da je diplomatska nota poslata u ponedeljak.

Prema njegovim rečima, u noti je naglašeno da se istraga o incidentu u Solsberiju, u kojem su otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, sprovodi pod istim "netransparentnim scenarijom", odnosno da, kako je rekao, britanska strana za sada nije dala nikakav zvaničan izveštaj o istražnim merama koje su preduzete u okviru Skripaljevog slučaja.

"Ruska strana, kao i roditelji Stardžes, poziva zvaničan London da prekine da krije činjenice i učini tok istrage javnim", poručio je portparol ambasade, a preneo TAS.

On je dodao da će ruska ambasada nastaviti da traži od britanske vlade da pruži potpune zvanične informacije o incidentima u Solsberiju i Ejmsberiju i obezbedi konsularni pristup ruskim državljanima, pogotovu što, kako je naveo, mediji izveštavaju da se zdravlje Sergeja Skripalja pogoršalo.

Majka bivšeg dvostrukog agenta Sergaja Skripalja, koji se izgubio iz očiju javnosti posle incidenta u Solsberiju, zatražila je od ruske policije da Skripalja i njegovu kćerku Juliju proglasi nestalim osobama, rekla je ranije danas Skripaljeva nećaka Viktorija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

brod tone

a oni izdaju naredjenja.