Zapadnobalkanska ruta nije zatvorena

Evropska komisija prati povećana kratanja migranata i izbeglica duž zapadnobalkanse rute. Ocenjuje da je situacija stabilna.

U sedištu Evropske komisije u Briselu kažu da su poslednjih nedelja primećena povećana kratanja migranta i izbeglica kroz zemlje Zapadnog Balkana.

"Ukupna situacija je stabilna još od postizanja sporazuma EU i Turske", ocenila je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Na pitanje novinara odakle su migraniti stigli na Zapadni Balkan, odnosno da li su prethodno bili registrovani u nekoj od zemlaja članica, u Komisiji kažu da su u redovnoj konstultaciji sa svim članicama kako bi se rešavali eventualni migrantski pritisci i primenjivala pravila.

"Normalno je da postoje kretanja duž zapadnobalkanske rute. Pozicija Evropske komisije je uvek bila ta da zapadnobalkanska ruta nije zatvorena", izjavila je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva.

Andreeva kaže da Evropska komisija zajedno sa Evropskom pograničnom i oblaskom stražom prati razvoj situacije u regionu i obezbeđuje potrebnu pomoć.

"Trenutno imamo 125 graničara u regionu iz Evropske pogranične i obalske straže. Ukoliko bude potrebe, spremni smo da pojačamo tu podršku", navodi Andreeva.

Najavila je da će uskoro biti finalizovani i sporazumi sa zemljama Zapadnog Balkana koji će omogućiti Evropskoj pograničnoj i obalskoj straži da učestvuju i po potrebi direktno upravljaju ugroženim granicama.

broj komentara 0 pošalji komentar