Lavrov: NATO neće biti deo ukrajinskih provokacija

NATO neće slati svoje brodove da učestvuju u provokacijama koje planiraju ukrajinske vlasti u Kerčkom moreuzu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za televizijski kanal "Zvezda", prenosi Tas.

Sergej Lavrov je rekao da oni to mogu da podrže moralno i politički.

"Ne vidim situaciju u kojoj brodovi NATO-a učestvuju sa tim avanturistima u vojnim provokacijama. Ne vidim takvu situaciju i, prema informacijama kojima raspolažemo, imam razloga da verujem da NATO odlučuje za sebe", istakao je Lavrov.

Kako je Lavrov primetio predsednik Ukrajine Petro Porošenko je u novembru 2018. godine, poslao ukrajinske brodove u Kerčki moreuz, pokušao da napravi skandal, pokaže Zapadu kako ga Rusija tretira i zatraži nove sankcije, prenosi Tas.

"Pokušali su, zapravo, da testiraju snagu onih koji obezbeđuju sigurnost Kerčkog moreuza i teritorijalni integritet Ruske Federacije", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je konstatovao da Konvencija UN o morskom pravu iz 1982. godine, zaista podrazumeva takozvani mirni prolaz kroz teritorijalne vode za sudove strane države, uključujući vojne brodove, ali pod nekoliko uslova.

"Jedan od njih je obavezno ispunjavanje sigurnosnih zahteva. Drugi je da država o čijoj je obali reč ne može dozvoliti da vojni brodovi prolaze kroz njene teritorijalne vode", naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima Rusija je spremna da dozvoli predstavnicima Nemačke i Francuske da se upoznaju sa procesom prolaska brodova kroz Kerčki moreuz.

"Ukoliko su Nemci i Francuzi i dalje zainteresovani da saznaju šta se sve dešava, a ne oslanjajući se na tračeve koje širi ukrajinska strana, dobrodošli su", rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da je ideja o lociranju brodova zapadnih zemalja u području Kerčkog moreuza "apsolutno beznačajna priča".

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 21. apr 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Eto kako se pobedjuje

(nedelja, 21. apr 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Narod

A ti si mnogo edukovan.Kako nemamo mornaricu?Da li imamo torpeda ne znam.

(nedelja, 21. apr 2019, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

NAS narod

mi nemamo mornaricu i torpeda,mnogo si mi edukovan.

(nedelja, 21. apr 2019, 16:28) - anonymous [neregistrovani]

Zašto ne 3

Zašto ne 1 je potpuno u pravu, uostalom to Rusija i zna, zato i "pokazuje zube". Nego kako se uvijek nađe neko ko u svakoj temi vidi neku srpsku agresiju i ratno huškaštvo?

(nedelja, 21. apr 2019, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Zašto ne 2

To bi mi radili, a ne oni. Deo našeg naroda bi rado da se ponovo ratuje negde na planeti, a najviše u regionu...
Sramota!

(nedelja, 21. apr 2019, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

zasto ne?

jednostavno torpedirate uljeze i onda se izvinite za gresku jer sa mangupima treba mangupski.