Potpisan zakon o upotrebi isključivo ukrajinskog jezika

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je zakon koji osigurava isključivu upotrebu ukrajinskog jezika u svim društvenim sferama, a svečanost potpisivanja prenosile su sve nacionalne televizije u Ukrajini.

"Ja danas, kao predsednik Petro Porošenko, imam najveću čast i jedinstvenu priliku da potpišem Zakon o isključivom korišćenju ukrajinskog jezika kao državnog jezika", rekao je ukrajinski predsednik na svečanoj ceremoniji, prenosi Tas.

Dodao je i da pomenuti zakon "ujedinjuje naciju" i da su Ukrajinci čekali na ovo "mnogo godina", kao i da "zakon ne utiče na upotrebu nijednog jezika nacionalnih manjina koje žive u Ukrajini, jer on nije o tome".

Skupština Ukrajine je odobrila 24. aprila Zakon o državnom jeziku, pa je prethodno u sali Vrhovne rade Ukrajine potpisan od strane predsednika parlamenta Andreja Parubija.

Usvojeni Zakon o državnom jeziku podrazumeva upotrebu isključivo ukrajinskog jezika praktično u svim oblastima života: u organima državne vlasti, školama, obrazovnim ustanovama i bolnicama, prodavnicama i kafićima, sudovima, vojsci, policiji, tokom predizborne kampanje ili referenduma.

Zakon pravi izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije. 

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik kojim govori ogromna većina građana Ukrajine, preneo je Sputnjik.

Sprovođenje ovog zakona biće kontrolisano od strane "inspekcije za jezik". Njima će biti dozvoljeno da prisustvuju bilo kojim sastancima državnih agencija, moći će da imaju uvid u dokumenta civilnih organizacija i političkih partija, kao i da izriču kazne.

Šef parlamentarne stranke "Opozicioni blok" Alekandar Vilkul ranije je najavio da su oni već prikupili potreban broj potpisa poslanika za upućivanje na ocenu ustavnosti ovog zakona pred Ustavnom sudom Ukrajine, navodi agencija.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 16. maj 2019, 06:46) - anonymous [neregistrovani]

Pa to nije problem

Zakona napisaše više nego stari zavet. Jedino se nikakvi zakon tamo odavno više ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i ovaj. Zabijaju sami sebi jeksere u stopala, nek im nazdravlje. Imamo i mi odavno primer "komšija" koji su izumeli okolokućno blatobrćkalo samo da nebi rekli svinja i dokazali da su nešto drugo...

(sreda, 15. maj 2019, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

Ima savetnike

Drugo nisam nista ni ocekuvao. Tako je bilo i za crkvu pravoslavnu da se odvoji od ruske pravoslavne crkve. Ovo ne dolazi iz Ukraine nego iz SAD.

(sreda, 15. maj 2019, 21:27) - Воронцов [neregistrovani]

Шта ће сруго радити него провоцирати народ у Украјини ?

И шта ће тиме постићи ? Сигурно је да неће постићи ни љубав ни јединство ни патриотска осећања према држави Украјини огромног дела народа којем украјински није матерњи језик. И онако имају превише економских проблема и још им наметну такве ствари као што је језик па ће се људи све више селити из Украјине и биће их све мање и мање.

(sreda, 15. maj 2019, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

Posle

ce djavo da vam bude kriv kad ce se 50% teritorija odcepiti od Ukraine zbog jezika

(sreda, 15. maj 2019, 19:12) - FORum LIvii [neregistrovani]

putuj Igumane

U cajtnotu , Porosenko je doneo vise zakona , ukaza , dekreta , postavljenje , razresenja i odluka nego za godinu dana pre .
Valjda ce ostaviti nesto da i novi Predsednik uradi.
Samo da Porosenko ne objavi rat Rusiji sto je zeleo i najavljivao a nije stigao.