Zelenski položio zakletvu i raspustio parlament

Bivša televizijska zvezda i glumac Volodimir Zelenski, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Ukrajini, položio je zakletvu kao šef države na ceremoniji u ukrajinskom parlamentu i odmah zatim raspustio parlament.

Volodimir Zelenski, čiji će mandat trajati pet godina, promenio je tradiciju i do parlamenta nije došao u svečanoj povorci, već je prošetao kroz park prepun ljudi.

Raspuštanje parlamenta bilo je jedno od obećanja u njegovoj predsedničkoj kampanji, s obzirom na to da je tu instituciju označio kao grupu ljudi zainteresovanu samo za bogaćenje, podseća AP.

Pre nego što je raspustio parlament, u obraćanju je zatražio od poslanika da usvoje zakon protiv nezakonitog bogaćenja i podrže njegov predlog da budu smenjeni ministar odbrane, šef ukrajinske službe bezbednosti i glavni tužilac.

Zelenski je dodao da je važno da Ukrajina vrati "izgubljene teritorije".

"I Krim i Donbas su ukrajinske zemlje, gde smo izgubili ne samo teritoriju već, što je još važnije, i narod", naveo je novi predsednik.

On se obratio građanima Krima i Donbasa na ruskom, rekavši da oni za Ukrajinu nisu strani državljani.

Zelenski je izrazio spremnost da započne dijalog o postizanju primirja u Donbasu, insistirajući da ukrajinski zatvorenici moraju da budu vraćeni.

Okružen četvoricom telohranitelja, on je "bacao petice" sa nekima od posmatrača, a čak se i zaustavio da sa jednim od njih napravi selfi, prenosi AP.

Agencija navodi da je Zelenski, popularni komičar, pobedio protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka, u atmosferi koja je odražavala iscrpljenost Ukrajinaca zbog svakodnevne politike.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

А шта вас се тиче?

Све стручњаци...

(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Zapadna komedija

A za istok tragedija...

(ponedeljak, 20. maj 2019, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

ja ja

Ali ipak to je velika zapadna komedija;(

(ponedeljak, 20. maj 2019, 13:11) - anonymous [neregistrovani]

Одговор

Јасан одговор. Украјина је сама себи мајка. Поздрав из Украјине.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 12:25) - Ukrainci [neregistrovani]

Vraćamo se Majci Rusiji..

Kada je već svojim sugradjina rekao na Ruskom ....
Onda je već priznao da je sve to jedan narod pout SCG