Borba za mesto u EP, održani završni mitinzi

Od četvrtka do sutra traju izbori za Evropski parlament. Danas glasaju građani Slovačke, Malte, Letonije i Češke. Mnogi predviđaju izborni uspeh nacionalista i ultradesničarskih grupa koje će sa većim brojem poslanika pokušati da vrate ovlašćenja sa Evropske unije na nacionalne vlade. Širom Evrope održani su završni mitinzi stranaka.

Zamenik italijanskog premijera i lider partije Pet zvezda obratio se pristalicama u Rimu i poručio da su stranke desnice spremne da preuzmu ključnu ulogu u novom sazivu EP.

"Danas smo ovde, deset godina nakon formiranja pokreta Pet zvezda. Mi smo u vladi i spremni smo da budemo ključni igrači u novom Evropskom parlamentu. Nećemo biti opozicija, već ravnoteža novim grupama koje se tamo stvaraju, kao što smo to uradili u italijanskom parlamentu", poručio je Luiđi di Majo, zamenik premijera Italije i lider pokreta "Pet zvezda".

Ako se ostvare prognoze i njegova stranka osvoji više od 30 odsto birača, Di Majo bi mogao da raspiše i prevremene izbore u Italiji i pokuša da samostalno formira vladu.

U Francuskoj – centristi, koji podržavaju predsednika Emanuela Makrona, organizovali su završni miting u Parizu. Nosilac liste "Renesansa" Natali Loize poručila je da je Francuskoj potrebna snažna Evropa i da se moraju boriti protiv ksenofobije, homofobije i rasizma koje propagira ekstremna desnica.

"Sutra se vode tri bitke. Evropska, koja kaže 'ne' Makronu. Nacionalna, koja je protiv Makronove politike. I ona civilizacijska koja kaže 'ne' Makronu. Ovo je prilika da sa našim saveznicima probudimo sve i izgradimo zemlju evropskih naroda", ističe Marin le Pen, liderka Nacionalnog fronta Francuske.

Vreme centrističkih stranaka i levice je prošlost – ponavljaju lideri populističkih desničarskih stranaka.

Skupovi pred izbore za evropski parlament održani su i u Nemačkoj. Neki su uvereni da njihovo vreme dolazi. Na završnom predizbornom skupu u Minhenu, nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost od nacionalizma i podržala Manfreda Vebera da postane predsednik Evropske komisije.

"Mi smo evropski narod koji obećava da će nastaviti put Žan Klod Junkera. Nećemo dozvoliti stvaranje birokratije. Ići ćemo i korak dalje – sistematski ćemo proveriti postojeće propise i poništićemo 1.000 zakona, propisa i uredbi Evropske unije", naglašava Manfred Veber, predsednik Evropske narodne stranke.

Rezultati izbora za Evropski parlament biće poznati sutra uveče.

broj komentara 0 pošalji komentar