Putin: Ako želiš mir, spremaj se za rat

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je SAD da ne upotrebljavaju silu protiv Irana zbog incidenta u Omanskom zalivu, jer bi to, kako je rekao, imalo katastrofalne posledice za region. Poručuje da Rusija ne samo da osigurava nuklearni paritet već je dva-tri koraka ispred ostalih u savremenom naoružanju. Ako želiš mir, spremaj se za rat, istakao je Putin, koji je 17. put u emisiji "Dirketna linija" odgovarao na pitanja građana.

Vladimir Putin je na na tradicionalnoj godišnjoj emisiji uživo "Direktna linija" primetio da Rusija nije među liderima po vojnim rashodima ali da je to ne sprečava da bude dva-tri koraka ispred ostalih po savremenom naoružanju.

"Bez obzira na skromna sredstva za odbranu, Rusija ne samo da osigurava nuklearni i vojni paritet već je dva-tri koraka ispred konkurencije u savremenom visoko tehnološkom naoružanju", rekao je Putin

"Ako želiš mir, spremaj se za rat. Imamo još jednu izreku: ko ne želi da hrani svoju vojsku, hraniće tuđu", poručio je ruski predsednik.

Govoreći o vojnim rashodima ruski predsednik navodi da se Ruska Federacija nalazi tek na sedmom mestu i da stalno smanjuje rashode.

Prema njegovim rečima, ispred Rusije su SAD, Saudijska Arabija i druge države.

"Sankcije velika graška SAD"

Govoreći o odnosima sa SAD navodi da je Rusija spremna za dijalog onoliko koliko je na njega spreman Vašington. Međutim, kako kaže – to neće biti jednostavno.

Ističe da su sankcije SAD velika greška.

Govoreći o gubicima koji su posledica ograničavajućih mera koje je Zapad uveo Rusiji nakon što je Krim ponovo ušao u njen sastav navodi da ne gubi samo Rusija već i zemlje širom sveta.

"Od 2014. godine, Rusija je zbog sankcija izgubila blizu 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Japan 27 milijardi dolara", poručio je ruski predsednik.

Smatra da je teško verovati da će se odnos Zapada prema Rusiji uskoro promeniti.

Putin je dodao da će SAD i dalje kočiti Rusiju kao globalnog konkurenta u ekonomiji, kao što to sada rade sa Kinom preko "Huaveja".

Osvrćući se na incident u Omanskom zalivu upozorava SAD da ne upotrebljavaju silu protiv Irana jer bi to, kako je rekao, imalo katastrofalne posledice za region.

Dodaje da bi to izazvalo eskalaciju neprijateljstava sa nepredvidivim rezultatima.  

Putin je dodao da Iran poštuje uslove nuklearnog sporazuma uprkos povlačenju SAD, dodajući da smatra da su sankcije SAD protiv Irana neosnovane.

"O mogućim sajber napadima iz Amerike"

Više pitanja odnosilo se na nedavni članak objavljen u američkim medijima o tome da SAD spremaju hakerske napade na Rusiju, na ruske energetske sisteme, pa je voditelj pitao da li je moguće da se tako nešto desi.

"Moramo na to da reagujemo, da shvatimo šta se događa. Više puta smo predlagali našim američkim partnerima da ustanovimo neka pravila u sajber prostoru, ali nismo dobili nikakav odgovor", prokomentarisao je predsednik.

"O novom predsedniku Ukrajine"

Odgovarajući na pitanje o novom predsedniku Ukrajine, glumcu komičaru Vladimiru Zelenskom, Putin kaže da je gledao njegove nastupe i da je reč o talentovanom i duhovitom čoveku.

"Sve je bilo talentovano i smešno, ali sada nije smešno, to što se dešava u Donbasu nije smešno. Ovo nije komedija, ovo je tragedija. Postao je šef države i trebao bi da reši ove probleme", rekao je ruski predsednik, govoreći o situaciji u jugoistočnoj Ukrajini.

Prema njegovim rečima konflikti se ne mogu rešiti bez dijaloga.

"Zelenski bi trebalo da se uključi u direktan dijalog sa rukovodstvom Donbasa, a ne da ga napusti", poručio je Putin.

"Nisam umoran, da jesam ne bih se kandidovao"

Na pitanje građana da li mu je dosadilo da bude predsednik, ruski lider je odgovorio: Da mi je dosadilo ne bih se kandidovao za četvrti mandat.

Tradicionalna godišnja emisiji uživo "Direktna linija", trajala je više od četiri sata, a ruski predsednik je odgovarao na pitanja građana iz Rusije i sveta o aktuelnim pitanjima iz zemlja i sveta.

Građane su najviše interesovala pitanja iz oblasti ekonomije, životnog standarda, zdravstva, obrazovanja, spoljne politike i socijalne sfere.

Građane su zanimale i plate, zdravsto i borba protiv korupcije. Ekonomija, a ne naoružanje, pravi je odraz moći države, odgovara Vladimir Putin.

"Pre nekoliko godina doživeli smo nekoliko šokova. I tu ne mislim samo na spoljne uticaje i zapadne sankcije, već na situaciju na domaćem tržištu izvoza nafte, gasa, metala, hemikalija. Istina je da su plate neko vreme bile u padu, ali sada postepeno rastu", naveo je Putin.

"Rusija ne želi da bude kao Sovjetski Savez"

Govoreći nakon današnje televizijske sesije "Direktna linija", predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je novinarima da Rusija ne želi da bude kao Sovjetski Savez, koji je nametao svoj način života i politički sistem svojim susedima, uključujući zemlje istočne Evrope. 

Napomenuo je da je sovjetska politika bila "kontraproduktivna, preskupa i da nije imala istorijsku perspektivu" i da je "nemoguće primorati druge ljude da žive po vašim pravilima", preneo je AP. 

Na pitanje da li je Rusija povratila status Sovjetskog Saveza, Putin je rekao da to nije potrebno.

Na današnjoj televizijskoj sesiji, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu stiglo je oko 2.645 miliona pitanja i poruka, objavila je televizija Rosija-24 posle sedamnaeste sesije "Direktna linija", preneo je Tas

Naime, samo tokom sesije primljeno je više od milion pitanja i adresa, uprkos DDoS napada.

broj komentara 20 pošalji komentar
(petak, 21. jun 2019, 07:42) - anonymous [neregistrovani]

Ako

Ako iko traži rat onda je to Putin, naš uvlači u propast da bi Rusija dobijala protiv zapada.

(petak, 21. jun 2019, 07:38) - anonymous [neregistrovani]

Iz Rusije

Narod siromasan, moral vojske nizak? U teskoj ste zabludi! Plate su preko 1000 dolara u proseku, u Moskvi oko 1500 dolara, a ona je tek peti region po standardu. Na tu platu cene su vise nego duplo nize nego u Nemackoj na primer. Nezaposlenost je 4,5 procenata. Moral vojske je izuzetno visok, svakodnevno dobijaju novu opremu, od uniformi i cipela do borbenih aviona i brodova. A plate u ruskoj vojsci su daleko iznad proseka.

(četvrtak, 20. jun 2019, 23:28) - anonymous [neregistrovani]

@@@Ne bih se zaletao.

Objasni to Vijetnamcima, koji su i goli i bosi i gladni i zendi natamburali bogate i site Amerikance kojima je moral bio do neba...

(četvrtak, 20. jun 2019, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Samo se vi mudraci prepucavajte,

i nama bi bilo daleko pametnije da malo spustimo loptu i da ne gmizemo zapadu, vec da se okrenemo na put koji nam donosi prosperitet, a ne samo ucene i podcene.
Ne treba na sva zvona zvoniti kako smo mocni, ali gospodin Putin zna jako, jako dobro sta izjavljuje. Mora da ste prespavali prikaz novijeg oruzja u Rusiji i reakciju americkih generala.

(četvrtak, 20. jun 2019, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Blago Rusima ,...

i ako se desi najgore ,ovaj put ce stradati mnogo vise drugi ,a ne oni .Zahvaljujuci pojavi tima ,sa Putinom na celu ,i sto imaju vec i drugog Putina posle njega .Konacno da i njima ,Rusima ,posle dugo vremena dodju neke stvari iz ....... u glavu .

(četvrtak, 20. jun 2019, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

@@@Ne bih se zaletao.

Vi ocigledno ne poznajete Ruse. Rusima je RODINA sve, budite sigurni da bi i danas kao i kroz celu svoju istoriju porazili svakog ko bi napao njihovu Rodinu. Rusi nisu kao neki koji ne zele da ratuju ako ne dobiju dnevno sledovanje snikers cokoladica i koka-kole.
Sto se tice siromastva, hocete da kazete da u Americi nema siromasnih ( upravo siromasni i ratuju, bogatasi izbegavaju na sve nacine da odu u rat), svaki 4. Amerikanac zivi od bonova za hranu, nema zdravstvenu zastitu itd. Toliko o tome.

(četvrtak, 20. jun 2019, 22:12) - dannyfischer [neregistrovani]

siromastvo

prijatelju moj
siromastvo je svuda u svetu,
negde vise negde manje...
najvise ih ima u ovim
imperijalistickim uradjenim drustenim sistemima....

(četvrtak, 20. jun 2019, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

@@@@ ne bih se zaletao...

..pa nemoj da se zaleces kao sto cinis ovkvim svojim komentaro. Ako je neko spreman da brani svoju zemlju, bez obzira na zrtve, to su Rusi. Sve se plasim da su zapadnjaci na to spremni. Oni bi samo da plackaju.

(četvrtak, 20. jun 2019, 21:30) - 1244 [neregistrovani]

Rasija

Baš je lepo biti nekoliko koraka ispred zapadnog neprijatelja.

(četvrtak, 20. jun 2019, 21:29) - odgovor na komentar: @@Ne bih se zaletao. [neregistrovani]

ma da

Narod siromasan?!? Cekajte, cekajte malo...Mi pricamo ovde o RUSIJI, a ne o SAD.