EU uvela sankcije Turskoj, Ankara ne odustaje od nafte

Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti.

Šefovi diplomatije zemalja EU naveli su da će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o avio-saobraćaju, da će da zatraži od Evropske investicione banke da razmotri kredite koje daje Ankari i da će smanjiti finansijsku pomoć Turskoj naredne godine, prenela je agencija AP.

Ministri spoljnih poslova naglasili su i da se radi na dodatnim "ciljanim merama" kažnjavanja Turske, koja je započela pregovore o priključenju Uniji još 2005. godine.

Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko Kipra ili će se suočiti sa merama EU. Brisel je tada naveo da turske naftne bušotine krše suverenitet Kipra i međunarodne zakone.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da odluke EU da ograniči kontakte i finansiranje Ankare neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu.

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, "pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra".

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da ne treba posebno ozbiljno shvatati odluke EU o smanjenim kontaktima i finansiranju Ankare zbog njenih naftnih i gasnih bušotina oko Kipra. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 16. jul 2019, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Ludilo....

ovome ludilu od uvodjenja sankcija svakojakih ,svako svakome ,treba da se
zabrani ,....

(utorak, 16. jul 2019, 19:31) - Mislilac [neregistrovani]

Tri zemlje

Tri zemlje iz Eu mogu ekonomski da unište SAD, ali strah je strah!!!

(utorak, 16. jul 2019, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

sve je jasno

turska vrsi ispitivanja vec dugo vremena i niko iz evrope nije reagovao tako ozbiljno na to a sada kada je kupila uruzje od rusije odmah sankcije i sada se vidi ko je glavni u evropi i ko komanduje evropom.

(utorak, 16. jul 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

sta bi bilo

I posle neko kaze ''pa to su sve nato saveznici, oni ce braniti jedne druge ako zatreba itd''...A ne mogu u miru da se dogovore, lupaju sankcije jedni drugima...Sta bi tek bilo da se zarati...

(utorak, 16. jul 2019, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

turska

jos samo da puste milione migranata na EU.

(utorak, 16. jul 2019, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

wv

Šta li će turci iz folksvagena reći na to ?

(utorak, 16. jul 2019, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Dan posle dolaska s 400

Daaaa... radi se o busotinama...

(utorak, 16. jul 2019, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Nije prvi put

Nije prvi put da zavlace prste u tudje.