Iranski savet čuvara: Zaplena tankera je odgovor Britancima

Zaplena britanskog naftnog tankera predstavlja odgovor na ulogu Britanije u zapleni iranskog broda kod Gibraltara, saopštio je Iranski savet čuvara. Objavljen video-snimak zaplene tankera "Stena Impero". Pariz i Berlin pozvali na oslobađanje tankera u Ormuskom moreuzu.

"Pravila recipročne akcije je dobro poznato u međunarodnom pravu", rekao je portparol Saveta Abas Ali Kadhodaei, a prenela agencija Fars.

AP dodaje da se Iranski savet čuvara retko oglašava ovakvim povodima.

Međutim, kada to učini, onda to odražava gledišta vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneja, koji ima poslednju reč u iranskim državnim pitanjima.

Prethodno je Teheran saopštio da je razlog zaplene to što je tanker udario iranski ribarski brod i nije mu pomogao.

Nemačka, Francuska i Bahrein osudili su zaplenu i pozvali Teheran da odmah pusti brod i mornare.

"Pozivamo iranske vlasti da u što najkraćem roku oslobode tanker i njegovu posadu, kao i da poštuju princip slobodne plovidbe u Zalivu", saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova koje je izrazilo zabrinutost i pozvalo na smanjenje tenzija na tom području.

Sličan poziv iranskim vlastima uputilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova, navodeći da je nova eskalacija napetosti "veoma opasna" za to područje.

Gibraltar, koji je prekomorska britanska teritorija,  zadržao je pre dve nedelje iranski supertanker "Grejs 1" zbog sumnje da nosi sirovu naftu za Siriju, kršeći sankcije Evropske unije protiv te zemlje. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 20. jul 2019, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

Čudo

A što nisu Nemačka,Francuska.....osudili otimanje Iranskog tankera... Dušan

(subota, 20. jul 2019, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Ja bih

rekao da ovakve stvari radi jedna neozbijna zemlja.Putin nije Turskoj oborio avion (reciprocitet) več im prodao, za sada, sistem. 

(subota, 20. jul 2019, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

Rekao bih...

Tako to radi ozbiljna zemlja.