Britanija šalje nuklearnu podmornicu u zaliv

Britanska mornarica šalje nuklearnu podmornicu u Persijski zaliv, nakon što je Iran zaplenio britanski naftni tanker.

Britanski Ekspres prenosi da će podmornica imati odbrambenu ulogu, koristeći svoju sofisticiranu opremu za prikupljanje tajnih elektronskih obaveštajnih podataka.

Podmornica klase "Astute", jedna od najnovijih, teška 7.400 tona, moći će da beleži kretanje i prenos glasa do 200 milja udaljenosti, njena oprema može da presretne i preuzme sve razgovore, a ukrcani su i specijalisti lingvisti.

Kako se navodi, pažnju će fokusirati na iransku luku Bandar Abas, u kojoj se nalazi britanski tanker "Stena impero" sa 23 člana posade.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je da brodovi Velike Britanije moraju biti zaštićeni.

Hant je izrazio "ekstremnu razočaranost" u telefonskom razgovoru s iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom zbog zaplene britanskog naftnog tankera u Ormuskom moreuzu.

Iran je objasnio da je 20. jula zaplenio britanski tanker "Stena impero" zbog toga što je učestvovao u sudaru sa iranskim ribarskim brodom.

Britanski tanker navodno je oštetio ribarski brod, a zatim nije odgovorio na poziv malog broda za uzbunu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 22:45) - maca [neregistrovani]

Maaa

Ima Iran da im zapleni i tu podmornicu. Nisu oni vise sto su bili.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

Sjajno

Siguran sam da će Iranski mornari sa podmornica klase Varšavjanka (Paltus) biti oduševljeni novim igračkom koju im šalju englezi. Da podsetim, na zapadu Varšavjanku znaju kao "crna rupa", i ne zbog boje...