Mogerini: Zaštita slobode mišljenja, savesti i veroispovesti dužnost EU

Na prvi Međunarodni dan sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovesti ili uverenja, 21. avgust, odajemo počast svim onima širom sveta koji su izgubili živote ili pretrpeli nasilje zbog svoje veroispovesti ili uverenja, kaže visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Federika Mogerini.

Federika Mogerini je istakla da progoni na osnovu religijskih ubeđenja ili pripadnosti, odnosno nepripadnosti religiji, predstavljaju kršenje međunarodnog prava i zahtevaju zajedničke napore kako bi se s njima izborilo.

"Prošle godine su se desili mnogi tragični ekstremistički napadi. Vernici svih vera, ali i ateisti, nastavljaju da trpe nasilje i progone u mnogim delovima sveta. Oni se suočavaju s podstrekivanjem na mržnju i nasilje i zločinima iz mržnje od strane državnih ili nedržavnih aktera, ili i jednih i drugih", upozorila je Mogerinijeva.

Podsetila je da su sloboda mišljenja, savesti i veroispovesti zagarantovane članom 10. Povelje o osnovnim pravima Evropske unije.

Mogerinijeva je istakla da je zaštita tih prava dužnost Evropske unije i njenih članica, a zakonodavstvo Evropske unije obavezuje države članice da sankcionišu namerno javno podstrekivanje na nasilje ili mržnju usmerenu na grupu ili pripadnike grupe koje određuje, između ostalog, pripadnost jednoj religiji ili uverenje.

"Ako društvo dozvoli progon jedne manjine, otvaraju se vrata za progon svih zajednica. Napad na jednu manjinu napad je na sve nas. Stoga ostajemo posvećeni zajedničkom delovanju", poručila je Mogerinijeva u izjavi povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve nasilja zbog veroispovesti ili uverenja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 21. avg 2019, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Koji je veći problem danas?

Propagiranje "mržnje" ili nametanje "tolerancije" prema mržnji i nasilju koje nam je nasilno uvezeno poslednjih godina? Nametanje toga da ja moram da podnesem da mi nekog nasilno dovedu u kući, da mi taj posle nameće svoja pravila, sačuvaj Bože siluje ženu, ubije dete, a ja da ćutim i trpim u ime liberalne tolerancije. Gde je granica? Koliko i šta sve treba da trpimo da ne bismo bili etiketirani kao "netolerantni"? Nisam nikad u životu nekog napao, al niti sam ikad dopustio da mi neko nasilno u kuću uđe ili porodicu dira. Jel za mene barem, kao Srbina i čoveka, porodica je najviša svetinja.

(sreda, 21. avg 2019, 20:21) - Воронцов [neregistrovani]

Демократија не би смела подразумевати да је све дозвољено

Морало би се знати шта је дозвољено, а шта није . Пропагирање мржње према другим људима само зато што припадају другачијој раси, религији, нацији и слично не би смела бити дозвољена ни у једном друштво које настоји бити демократско.

(sreda, 21. avg 2019, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Sloboda mišljenja?

Hoćeš da kažeš "pravilnog" mišljenja sinjora Mogerini. Mišljenja koje se nameće odnekud...