Američki kongresmeni upozoravaju Džonsona

Grupa američkih kongresmena uputila je pismo britanskom premijeru Borisu Džonsonu u kojem upozorava da će bilo kakav trgovinski sporazum sa SAD biti "malo verovatan" ako oslabi istorijski Sporazum iz Belfasta.

Tim sporazumom britanskih i irskih vlasti Severnoj Irskoj data je šira autonomija u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, a Republici Irskoj mogućnost da iznosi svoje stavove u vezi sa ovim entitetom i ostrvom.

Grupa prijatelji Irske u Kongresu koja promoviše mir i pomirenje u Severnoj Irskoj, u pismu je izrazila zabrinutost zbog napora Britanije da napusti EU što bi potencijalno rezultiralo "tvrdom" granicom između Severne Irske i Republike Irske, prenosi AP.

U pismu se napominje da je Amerika garant sporazuma i dodaje da bi "svako slabljenje Sporazuma ili pretnja nevidljivoj granici dugoj 500 kilometara izglede za budući trgovinski sporazum Londona i Vašingtona učinili krajnje neverovatnim".

Američki kongresmeni upozoravaju da je mirovni proces "još uvek krhak i da treba da se neguje".

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 23. avg 2019, 07:40) - Kratka pamet [neregistrovani]

Da pojasnimo nešto

Kao prvo...ne brkajte irce sa škotlanđanima. To su škotlanđani i dan danas kičma britanske kopnene vojske, ne irci. Naprotiv, irci nisu bili nikad baš oduševljeni da za engleze ratuju, čak toliko da su za vreme drugog svetskog rata simpatizirali sa nacističkom Nemačkom nebi li prkosili englezima.
Kao drugo, uticaj ne znači da mora obavezno da imaš čoveka na vrhu. Al pogledajte gde ih sve tamo ima, na drugom i trećem ešelonu. Ima ih dosta da odbrane svoje interese.

(četvrtak, 22. avg 2019, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

@Kratka pamet

Далеко је већи утицај масона, Јевреја и наких других тајних организација.
Ирци су увек били Енглеска пешадија у освајању колонија.

(četvrtak, 22. avg 2019, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

@Kratka pamet

Толико је велики утицај Ираца у Америци да је први и једини католички Председник Америке био Кенеди, и њега су убили, па брата му.
Ово је само мања група конгресмена (лоби) и то је њихово приватно мишљење а не званичан став њихове администрације.

(četvrtak, 22. avg 2019, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Krhak mirovni sporazum

A da li je Amerika ikada bila umešana u neki čvrst mirovni sporazum? Gde su se oni umešali situacija je ostala napeta kao i do tada, a Amerika je raspaljivala vatru prema sopstvenim potrebama (za vladanje svetom).

(četvrtak, 22. avg 2019, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

Kratka pamet

Zaboravio Džonson koliki je uticaj Iraca u Americi...