Kome smeta sovjetski maršal u Pragu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je protestnu notu Ambasadi Češke u Moskvi zbog skrnavljenja statue čuvenog sovjetskog maršala iz Drugog svetskog rata Ivana Konjeva u Pragu.

"Tražimo od Praga da okonča ovakve provokacije, pronađe i kazni vandale i vrati spomenik u svoje originalno stanje", navodi se u noti, prenosi Tas.

Ambasador Češke u Moskvi pozvan je na razgovor zbog incidenta.

U toku noći, vandali su polili crvenu boju preko spomenika i ostavili pogrdne natpise.

Gradske vlasti u Pargu saopštile su da će ukloniti boju i očistiti statuu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 24. avg 2019, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

A sovjetsku okupaciju,

po toj logici, je sad zamenila američka. Eh ala su zaradili pa pršti...

(subota, 24. avg 2019, 11:28) - Čudna voćka! [neregistrovani]

Rusija nije dobila nijedan rat,

već SSSR!

(subota, 24. avg 2019, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

Немачку окупацију је заменила совјетска која је трајала скоро пола века...

...отприлике тако Чеси гледају на ослобађање њихове земље крајем Другог светског рата...

(subota, 24. avg 2019, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

@ Jadan je narod

Krajem tridesetih su na svim tim predelima, ne samo u Českoj, nicali drugi pokreti, koji su tada proslavljali ideologiju koja dolazila iz Berlina. I oni su isto rušili, prekrajali, a posle su počeli i mnogo gore da rade. E pa, po principu da ko istoriju ne pamti, osuđen je da je ponavlja, evo ih opet. Jedino im sad gazde malo dalje, preko okeana.

(subota, 24. avg 2019, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

paralela

pogledati kako se svet ponasa sa rusijom a pogotovo oni koje su rusi zastitili i oslobodili je u sustini isto kako se nase komsije ponasaju prema nama jer ko zna istoriju zna i koje su zrtve rusi a naravno i mi podneli zadnjih vise od 100 godina na sta im je svet "zahvalan" kao i nase komsije od MK CG pa i HR ali zivi bili pa videli i za bracu ruse i za nas

(subota, 24. avg 2019, 04:25) - Markovljev [neregistrovani]

Jadan je narod

Jadan je narod koji ne postuje Ruske zrtve i obelezja svoga oslobodjenje, sto je u novodoboj istoriji slucaj sa Cesima. Cine sve da ocrne Rusiju i ruske zrtve pri oslobadjanju Cehoslovacke a uzdizu na pijedastal Amerikance koji su stigli do Plznja, ali boze zdravlja za nedugo ce u Pragu biti spomenik Patonu kao oslobodiocu Praga i ceske. Sramna je izjava gradonacelnika Praga kojom nudi Ruskoj ambasadi da spomenik Marsala Konjeva uzme i premesti ga u dvoriste Ruske ambasade umesto da se sa postovanjem staraju o jednog od vodja oslobodilaca Cehoslovacke. Izdao ih je zapad Minhenskim ugovorom, ucinice to ponovo ako zatreba, samo ne znam ko bi ih oslobadjao u buducnosti. Jadan je danas narod Masarika.