Brazilski ministar: Zagovornici klimatskih promena dižu uzbunu zbog političkih ciljeva

Brazilski ministar spoljnih poslova Ernesto Araužo negira da je njegova zemlja spalila amazonske prašume i tvrdi da su, kako kaže, "neutemeljena upozorenja" o globalnim klimatskim promenama pretnja suverenitetu Brazila.

"Ne postoji katastrofa klimatskih promena. Iz rasprave koja se vodila izgledalo je da došao kraj sveta", rekao je Ernesto Araužo na sastanku u vašingtonskoj fondaciji "Heritaž" i dodao da je Brazil doživljen kao zemlja koja uništava planetu, prenosi Rojters.

Istakao je i da nema naučnih dokaza o uzrocima globalnog zagrevanja, kao i da zagovornici klimatskih promena podižu uzbunu zbog političkih ciljeva.

Dodao je da su požari u Amazoniji ove godine bili u okvirima godišnjeg proseka i da je krčenje šuma u Brazilu odgovorno za samo dva odsto globalne emisije ugljen dioksida, dok je globalno krčenje šuma bilo odgovorno za 11 odsto ukupnih emisija ugljen dioksida.

"Čak i ako pretpostavimo da emisije ugljen dioksida direktno utiču na temperaturu, Brazil nije krivac", rekao je Araužo.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. sep 2019, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Po 1 cent

Ceo svet da Brazilu platiti po 1cent po glavi stanovnika da čuva i održava prašumu? Naravno, to niko neće uraditi. Ovako samo pričaju i pričaju i...