"Operacija Jelouhamer" – šta bi usledilo posle Bregzita bez sporazuma

Izlazak Britanije iz Evropske unije bez dogovora može izazvati velike poteškoće prilikom prelaska preko Lamanša, što bi uticalo na snabdevanje lekovima i određenim vrstama sveže hrane, upozoravaju dokumenti britanske vlade "Operacija Jelouhamer".

Dokument "Operacija Jelouhamer" je britanska vlada pripremila još 2. avgusta i čini osnovu njenog planiranja Bregzita bez sporazuma, preneo je Rojters.

Dokument predviđa šta je najgore što može da se dogodi ako Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra bez dogovora.

U dokumentima se navodi da je moguće da će se širom Britanije održavati protesti i kontraprotesti koji bi mogli da prerastu u nerede.

Navodi se i da bi kamioni čekali do dva i po dana da pređu kanal Lamanš, kao i da bi britanski građani bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prelazima EU.

"Smanjiće se ponuda određene vrste sveže hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti snabdevanje hranom", piše u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Bregzita bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

Detalji plana su objavljeni nakon zahteva poslanika.

broj komentara 0 pošalji komentar