Trido će u kampanji morati da se bori protiv Aladina

Prva fotografija Džastina Tridoa maskiranog u crnog Aladina objavljena je u sredu. Za nekoliko sati isplivalo je još fotografija, a usledilo je i izvinjenje kanadskog premijera. Da li će to uticati na izbore koji se održavaju za svega pet nedelja?

Za sada su objavljene tri fotografije i jedan video-snimak Džastina Tridoa sa "rasističkom šminkom", navodi kanadska mreža Si-Bi-Si.

Sve je pokrenuto kada je časopis Tajm objavio fotografiju iz godišnjaka vankuverske privatne škole iz 2001. godine. Na zabavi sa temom "Arapske noći", Trido se maskirao u Aladina, sa turbanom i crnim licem.

Na pitanje reportera Si-Bi-Sija da li je bilo još sličnih incidenata, Trido je odgovorio da – jeste. Na takmičenju talenata u srednjoj školi maskirao se u Harija Belefontea i pevao "Day O". I tada je bio prerušen u crnca.

Kanadski premijer je odmah održao hitnu konferenciju za novinare i izvinio se.

"Preuzimam odgovornost za moju odluku da to učinim. Nije trebalo to da uradim", poručio je Trido.

"Trebalo je da znam bolje. Tada nisam mislio da je to čin rasizma, ali sada priznajem da je to bio rasistički potez i iskreno se kajem", rekao je Trido novinarima.

Za sada ostaje u izbornoj trci 

Trido je u tesnoj borbi s konzervativnim liderom Endruom Širom uoči saveznih izbora zakazanih za 21. oktobar.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će se povući iz izborne trke. "Nastaviću da radim ono što je potrebno kako bismo nastavili da se krećemo unapred", rekao je Trido.

Politički analitičari smatraju da bi njegova liberalna partija bila u velikom problemu kada bi se on povukao iz trke.

Jedan od analitičara Metju Kerbi tvrdi da ne bi bilo dovoljno vremena da se formalno izabere novi lider.

"Strateški, bila bi užasna ideja da se brod ostavi bez kapetana i da se prizna poraz uoči dana za glasanje", rekao je Kerbi.

Šta kažu njegovi protivnici

Lider konzervativaca Endru Šir je nakon objavljivanja fotografija rekao da je izuzetno šokiran i razočaran.

"Imati crno lice je otvoreno ismevanje i rasizam. Te 2001. godine to je bilo podjednako rasistički kao i danas, 2019. godine", rekao je Šir.

"Kanađani su večeras mogli da vide nekoga ko ne ume da prosuđuje i ko nema integritet i ko nije sposoban da upravlja našom državom, poručio je Šir.

Lider Nove demokratije NDP Žagmet Sinj smatra da je Tridoovo ponašanje problematično i uvredljivo:

"Mislim da on za to treba da odgovara. Mislim da treba da odgovori na pitanje zašto je to uradio i šta to govori o tome šta on misli o ljudima koji se zbog boje svoje kože suočavaju sa izazovima i preprekama u svojim životima."

Šokirana je bila i liderka Zelene partije Elizabeta Mej. Ipak, ona ne veruje da je Trido rasista.

"U tom trenutku u njegovom životu, mogu reći da je bio nesvesni rasista. Ne bih danas rekla da je čovek kojeg poznajem rasista. Međutim, ne bih mogla da pomislim ni da takva fotografija postoji", rekla je Mejova.

U Bloku za Kvebek su uvereni da Trido nije rasista, ali da činjenica da nije predvideo ovakvu situaciju pokazuje da nema dovoljno kvaliteta da predvodi državu iz G-7.

U Narodnoj partiji navode da je on najveći licemer u zemlji.

Liberali uz svog lidera

Iz Liberalne partije je potvrđeno da je Džastin Trido na tim fotografijama i snimku, ali nisu izdali zvanično saopštenje.

Greg Fergus, crni liberal koji je na izbornoj listi, smatra da Tridou treba da se sudi prema odličnim rezultatima koje je postigao u promociji jednakosti i raznolikosti, a ne prema onome što se desilo pre 20 godina.

Ketrin Mekkena, koja je bila ministarka za klimatske promene, rekla je da je Trido bio napravio grešku, ali da ne bi bila sa njim na izbornoj listi da ne veruje u njega. 

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

@Idiotizam

Твој коментар одговара твом наслову, каква колонијална зависност какви бакрачи.
Канада је једна лепа, економски напредна земља, са изузетном социјално-здраственом политиком (за разлику од Америке) и њене везе са Британском круном су формалне као и Аустралије. Народ једноставно осећа блиске везе са блиским рођацима из УК, не видим у томе проблем.
У Аустралији је чак и био референдум пре 20 година да се Аустралија прогласи републиком и републиканци су глатко изгубили, победили су монархисти, није Британија одлучивала него Аустралијанци.
Иначе овде не видим никакав расизам, једноставно “политичка коректност” је отишла у крајност.

(subota, 21. sep 2019, 12:40) - Vlado Subotic [neregistrovani]

Idiotizam

Mali Trudo je svakako covek bez licnog ubedjedja ili karizme da predvodi jedan kolonijalni svet u svetlu politicko korektnu buducnost. Sto bi rekli, covek-sarlatan. Ali takav je kanadski svet. Znam pouzdano jer sam poslovno, ali ne i emotivno vezan za taj svet. Od nevinog prerusavanja u kojekave likove bilo koje boje, mnogo je opasnija kanadska kolonijala zavisnost i politika engleske krune

(subota, 21. sep 2019, 11:40) - Далибор [neregistrovani]

Расизам

Има ли у западном свету данас нешто што није расизам? Нема везе што им деценијама владају исте властелинско-политичке породице, битно је у кога се прерушио на маскенбалу у средњој школи.

(subota, 21. sep 2019, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

Ma...

Svi su oni tamo budaletine. Doduše bogate, ali ipak budaletine. Kakve gluposti, mislio sam da su Kanađani pametniji od Amerikanaca.
Kako li bi tamo okarakterisali ovakav stav... predrasuda, govor mržnje, šovinizam, ksenofobija, rasizam...?

(subota, 21. sep 2019, 08:00) - Bojan Nikolic [neregistrovani]

?

Ovaj savremeni svet potpuno je šiznuo. Pre dvadeset godina čovek se na maskembalu maskirao kakogod, i sad je to rasizam. I još mora da se izvinjava!? Za šta? Arapske noći, on je crni Aladin, ne vidim šta je tu rasizam?

(subota, 21. sep 2019, 07:10) - anonymous [neregistrovani]

Evo ja stvarno ne razumem

Kako ovo može biti rasizam.