EP: Ruska propaganda glavni izvor dezinformacija u Evropi

Evropski poslanici smatraju da glavni izvor dezinformacija u Evropi predstavljaju propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Severne Koreje.

Evropski parlament najoštrije je osudio "sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje koje teže narušavanju temelja i principa evropskih demokratija, kao i suverenitet svih zemalja Istočnog partnerstva", navodi se u pisanom saopštenju.

Imajući u vidu poslednja nastojanja EU da se suprotstavi neprijateljskoj propagandi "trećih strana", poslanici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i međunarodnom nivou za borbu protiv tih pretnji.

U rezoluciji koju su usvojila 489 poslanika "EP želi da podigne svest o ruskim propagandnim kampanjama, jer je to glavni izvor dezinformacija u Evropi".

Države članice su pozvane da izmene izborne zakone što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave pretnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, sajber-napada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Poslanici oštro osuđuju "uplitanje trećih strana u izbore i referendume" i dodaju da bi "EU trebalo da podrži i zemlje Zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamernih propagandnih aktivnosti".

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 02:10) - anonymous [neregistrovani]

Sta cemo sa zapadnjackom propagandom?

Kako od nje da se zastitimo? Ona ubija sankcijama i bombama. Cim se pojavi zracak istine sa neke druge strane zapadnjaka "demokratska" fabrika lazi se oseca ugrozenom!

(četvrtak, 10. okt 2019, 18:47) - anonymous [neregistrovani]

Glavni izvor dezinformacija u Evropi

... su državni i neki privatni mediji u zapadnoevropskim zemljama. Njihovo propagandno laganje i njihova flagrantna pristrasnost su dostigli takve proporcije, da je sve više građana koji traže alternativne izvore informacija. Ni ti alternativni izvori nisu pouzdani, ali kada čovek čuje više priča ima bar neku šansu da izvuče sopstvene zaključke. U tom moru laži, svoje mesto našli su i neki ruski mediji. Ali oni definitivno NISU uzrok problema, nego samo simptom velikog demokratskog deficita na Zapadu. Nije 25-30 posto Evropljana počelo da glasa protiv establišmenta zbog Rusa. Nego zbog laži svojih političara koje oni ni masivnom propagandom više ne mogu da prikriju. Ministarstvo istine više ne može da ubedi ljude kako su bogati, srećni i slobodni, kad oni svojim očima vide da nisu. Za to nikome ne trebaju Rusi.