EU za zabranu izvoza oružja Turskoj

Savet EU sa sastanka u Luksemburgu pozvao je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije, a zemlje članice da razmotre prekid izvoza oružja Ankari.

U zaključcima Saveta EU podseća se na odluku nekih zemlja članica da odmah zaustave izvoz oružja namenjen Turskoj.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je u toku turska vojna akcija uz dramatične posledice, EU podseća na odluku nekih zemlja članica da odmah zaustave izvoz oružja namenjen Turskoj", navodi se u zaključcima Saveta EU.

Ministri su ocenili da turska vojna akcija predstavlja ozbiljno podrivanje stabilnosti i bezbednosti celog regiona, a Savet EU najavio sastanak radnih grupa koje će koordinisati pozicije zemlja članica EU u akciji zaustavljanu izvoza oružja Turskoj.

EU ministri upozorili su da je turskom vojnom akcijom otežana mogućnost postizanja mira u Siriji kroz političke procese koje vode UN i da se ozbiljno podriva napredak koji je postignut u cilju pobede nad Islamskom Republikom.

"EU ostaje posvećana jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu sirijske države", navodi se u zaključcima.

Istovremeno, Savet podseća da je Turska ključni partner EU i važan činilac u sirijskoj krizi i regionu.

U saopštenju EU upozorava da će obustaviti pomoć za stabilizaciju i razvoj onim područjima gde su prava lokalnog stanovništva ignorisana i zloupotrebljana, ali i da će u svetlu novih potreba nastaviti napore za rešavanje "ozbiljne humanitarne i izbegličke krize".

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 06:09) - anonymous [neregistrovani]

@ Odgovor

cuti, Turska moze kupiti Evropu za pomorandze.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 21:28) - Воронцов [neregistrovani]

То може имати значаја за опрему коју Турска већ има

На пример ако не могу добити резервне делове или муницију за одређена оружја. Али они ће лако доћи до новог наоружања од других, а и сами производе.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 15:28) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Ne izvoz oruzja, vec ostre sankcije.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 15:21) - anonymous [neregistrovani]

Da vam pravo kažem

Nešto sumnjam da će time turke mnogo da uplaše. Nemci su odavno prekinuli prodaju delova i servisiranje Leoparda pa je to njih samo motivisalo da grade svoje tenkove, i to sa kime! Sa korejancima! A uskoro kaže i samostalno... Nešto ta strategija sa njima ne pomaže...