Žunkeras: Novi referendum o nezavisnosti Katalonije neizbežan

Vođa katalonskih separatista Oriol Žunkeras, kojeg je španski Vrhovni sud osudio na 13 godina zatvora, istakao da je novi referendum o nezavisnosti Katalonije neizbežan, kao i da će se na presude žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Oriol Žunkeras je u mejlovima, komentarišući presude kojim su on i još osam katalonskih separatističkih lidera osuđeni na zatvorske kazne od devet do 13 godina, istakao da je to samo ojačalo njihov pokret i podstaklo njihovu odlučnost.

"Ono u šta sam siguran je da će ovaj sukob biti rešen glasačkim kutijama. Ubeđeni smo da je referendum pre ili kasnije neizbežan, jer u suprotnom kako bismo dali glas građanima?", napisao je iz zatvora Žunkeras i dodao da ne žali što je organizovao referendum 2017. godine.

Žunkeras je u svom prvom intervjuu nakon presude rekao Rojtersu da su oni planirali da ulože žalbu na presude Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Na pitanje kakvu poruku šalje pokretu za nezavisnost nakon izricanja presude, Žunkeras je poručio da da će nastaviti borbu i da neće odustati, kao što to nisu činili ni do sada.

"Zatvor i progonstvo su nas ojačali i učinili nas uverenijima, ako je to moguće, u naša duboko demokratska uverenja" , zaključio je Žunkeras.

Presude katalonskim separatističkim liderima izazvale su reakcije, a u Barseloni su demonstranti blokirali aerodrom zbog čega je otkazano 100 letova. 

U sukobima policije i demonstranata u Kataloniji povređeno je 37 osoba.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 15. okt 2019, 10:47) - Воронцов [neregistrovani]

РЕ: На несунчаној страни улице

Где би ту била логика да Србија подржава сепаратизам, а сама је жртва сепаратизма ( случај отимачине КиМ).

(utorak, 15. okt 2019, 10:45) - Воронцов [neregistrovani]

Шпанија је имала трагично искуство грађанског рата

Али изгледа да из те историје ништа нису научили. Нису научили ни из примера других. На пример Југославију су срушили сепаратисти тврдећи како ће после тога сви њени народи боље живети. Да ли данас живе боље? Економски показатељи говоре да су у далеко горем економском положају ти народи него у доба Југославије. А о демографији и сеобама да не говоримо. А тек како су прошле државе попут Либије, Сирије због побуна незадовољних. Ствар је у томе што за сваку поделу треба сагласност две стране. Ако је нема онда је то хаос и зло.

(utorak, 15. okt 2019, 09:07) - Suprotno mišljenje: [neregistrovani]

Na nesunčanoj strani ulice!

Srbija,opet,navija za pogrešnu stranu;Katalonija će biti nezavisna,a Katalonci vam neće pristrasnost zaboraviti!

(utorak, 15. okt 2019, 08:47) - Bagzi [neregistrovani]

Solana

Samo napred moji katalonici, samo vidite racuna da Solana vas na vas ne posalje NATO avione.