Fon der Lajen: Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

Predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon blokiranja pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen pozvala je lidere EU da odmah započnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi "Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu".

Fon der Lajenova je u govoru povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida rekla da je Evropa mnogo toga tražila od Severne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo, prenosi britanski Ekspres.

"Sada treba da održimo reč i započnemo pregovore o pristupanju", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da ako EU ne otvori perspektivu zemljama Zapadnog Balkana, drugi će popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije.

Na nedavnom sastanku Evropskog saveta Makron je bio jedini evropski lider koji je blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom, a uspeo je i da ubedi Holandiju i Dansku da se usprotive početku pregovora sa Albanijom.

broj komentara 22 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 16:02) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Odgv.@ sta zanima EU

Od istorije znamo koliko puta od 1620g. Zapad napao bez razloga Rusiju do danas..A nikada dosad niti Rusija niti Kina nisu bez razloga napali Zapad…..Pero

(utorak, 12. nov 2019, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

ЕУ

Најбољи су ми ови душебрижници који кажу како немају ништа против уплива Русије у регион, а ако им загусти, отићи ће баш у ту исту Немачку/ЕУ да раде, а не у Русију! Такви су најбољи!!

(utorak, 12. nov 2019, 11:10) - Markovljev [neregistrovani]

Berlinski zid

Nije li se Berlinski zid rušio da bi Evropa bila sjedinjena a Rusija je deo Evrope (pogledajte mapu) za razliku od SAD koja je preko velike bare, pa Vam je opet bliža.Srušili ste Berlinski zid i pomerili ga na Ruske granice a prema Srbiji za svaki slučaj imate dvostruki plot sa bodljikavom žicom.Ne znam zašto me to podseća na koncentracione logore u 2. Svetskom ratu.Probajte da saradjujete a ne da upravljate zemljama Balkana i u tome samo ne viditi sopstveni interes.

(utorak, 12. nov 2019, 10:17) - anonymous [neregistrovani]

@EU samo zanima...

A radi cega su zainteresovane Rusija ,Kina ,Turska ili S Arabija da se probiju na Balkan,sta mislis sta njih zanima i koji su interesi ?

(utorak, 12. nov 2019, 09:48) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Traze pojacanje

Trazite pojacanja,, zapadni Balkan,, ustvari prosirenje kolonije kad ste i vi EU sami kolonija S.A.D......

(utorak, 12. nov 2019, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Otvorena vrata

Sta je, smeta vam promaja?

(utorak, 12. nov 2019, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Amerikanka

Zanimljivo da gospođa ne spominje američki uticaj... i američke vojne baze, da li možda kojim slučajem je ona kao Nemica na toj funkciji svesna da je njena zemlja pod okupacijom istih više od 70 godina...

(utorak, 12. nov 2019, 06:37) - anonymous [neregistrovani]

E

Iz tvojih usta u Bozije usi.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 22:16) - ibrahimi k. [neregistrovani]

Pricas, pricas a ne znas Frau Lajen

Uzeli ste Hrvatska u EU pre Albanija. Pa u Albanija je veca demokratija nego u Hrvatska, to i ptica na granu zna. Sad je gotova resenja, Rama potpiso mali Shengen.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

A ti bi gospodjo da ih zatvoris,

zar ne? Pa pokusaj, nikad se ne zna, zar ne?