Morales nakon desetosatne drame stigao u Meksiko

Bivši bolivijski predsednik Evo Morales stigao je u Meksiko gde je dobio azil. Na aerodromu ga je dočekao šef meksičke diplomatije. Tokom puta avion u kojem je bio Morales imao je problema sa dobijanjem dozvola za prelete preko teritorija južnoameričkih zemalja.

Evo Morales doputovao je avionom meksičkog ratnog vazduhoplovstva, a na aerodromu u Meksiko sitiju Moralesu je dobrodošlicu poželeo meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard.

Putovanje doskorašnjeg predsednika Bolivije do Meksika bilo je kažu dramatično. Vlasti Meksika su pregovarale sa više južnoameričkih država, kako bi mu se obezbedio siguran prelet do glavnog grada Meksika.

"Pre poletanja aviona iz Bolivije, vlada Perua obavestila nas je da, iz političkih razloga, suspenduje dozvolu za dopunu goriva u Limi. Situacija je već bila veoma napeta, jer je na bolivijskom aerodromu bilo mnogo Moralesovih pristalica i oružanih snaga", objasnio je Ebrard.

Dodao je da se umesto u Peruu avion zaustavio u Paragvaju, pre nego što je stigao u Meksiko siti.

Nakon što je došao u Meksiko, Morales se zahvalio toj zemlji jer mu je, kako kaže, "spasla život".

Morales je prihvatio ponudu za politički azil u Meksiku, dan nakon podnošenja ostavke zbog optužbi za izbornu krađu.

Bivši bolivijski predsednik je na Tviteru objavio da ga povređuje što napušta Boliviju, ali da će se vratiti sa više snage i energije.

Podneo je ostavku nakon što je vrhovni zapovednik oružanih snaga Bolivije od njega zatražio da "odstupi" kako bi se osigurala stabilnost u zemlji, budući da su širom Bolivije nakon izbora izbili protesti.

Posle odlaska Moralesa, ostavke su podneli mnogi njegovi saveznici u vladi i parlamentu, pa je potpredsednica Senata, iz redova opozicije, spremna da preuzme dužnost privremenog predsednika Bolivije. Poziva na mir i sigurnost u zemlji.

"Želim da obezbedim izvesnost u zemlji, da se okonča vandalizam i da nema više ubijanja. Pozvaću na vanredne izbore koji moraju biti transparentni", poručuje Žanine Anjez, potpredsednica Senata Bolivije.

Uprkos apelima političara, na ulicama su nastavljeni protesti. Vojska se pridružila policiji u patroliranju pošto je u neredima uništeno više policijskih stanica.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 12:07) - udarnik [neregistrovani]

Sad kad je otisao...

Sad kad nema vise Moralesa ima da dodju zapadne krtice i prorovare Boliviju uzduz i popreko vadeci rudu bogatu litijumom. Jer da tamo nema nista ne bi ni bilo "revolucije". Recimo, Srbiji je oteto Kosovo ne zbog Albanaca nego zbog uglja u vrednosti 300 milijardi US dolara koji tamo lezi na povrsinskom kopu. Lepa para.

(utorak, 12. nov 2019, 22:54) - Moral(es) [neregistrovani]

Trijumfuj ponovo, antikolonijalni bolivijski narode!

Trijumfuj ponovo, Evo, na novim izborima!

(utorak, 12. nov 2019, 22:49) - Воронцов [neregistrovani]

Када војска изда

Онда такву земљу чека хаос и служење туђим интересима.

(utorak, 12. nov 2019, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Kad procitate koja bogatstva ima...

...Bolivija mnogo je sve jasnije,a narocito koja zemlja igra vaznu ulogu u ovom slucaju.
Nije tesko pogoditi o kojoj se zemlji radi.
Verovatno ce i tamo "graditi baze " u blizini naftnih polja i rudnika!?
Dokle vise i do kada ce slobodoljubivi svet to gledati!!

(utorak, 12. nov 2019, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

Da

Sada ce im Ameri organizovati nove izbore. Lakrdija.

(utorak, 12. nov 2019, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

@ i Homeini

Ne mozes praviti paralelu.
Iranska revolucija ima drugu pozadinu.

(utorak, 12. nov 2019, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

i Homeini

je bio u egzilu 20 godina pa se vratio nakon dvadeset godina i srusio Pahlavia i proglasio Islamsku Republiku Iran .Lako se moze desiti i sa Bolivijom jer je Morales ziv a ima milione Bolivijaca njegovih pristalica.

(utorak, 12. nov 2019, 20:10) - Markovljev [neregistrovani]

Ko ce biti kriv

Bas me interesuje ko ce narodu biti kriv za par godina kada im Americke firme u ogromnim kolicinama pocnu odvoziti rudu litijuma a radice za bedne plate i bez bilo kakve socijalne sigurnosti, kako je to svuga gde SAD donesu demokratiju. Cekam kada ce posle izjave, volim naftu, doci nared i volim litijum. Neka vam je Bog u pomoci. 

(utorak, 12. nov 2019, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

plakat ce Bolivijci

bez Moralesa kao sto sada placu Iracani bez Sadama, Libijci bez Gadafija, ali prekasno. Koji narod izda svoju zemlju ceka ga teska muka i jadi. Rasprodat ce sve svoje resurse a narod ostaviti na cedilu .Morales je pametno uradio i ko zna sta ce se jos desavati u Boliviji.

(utorak, 12. nov 2019, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Pametno

Pametno sto se povukao.Pametno sto se sklonio.A za Narod Bolivije.Nek im je bog upomoc.